Spannende page-turner met een vleugje romantiek
Door collega-auteur Volkert Greveling werd ik gevraagd om mee te doen aan de blogtour van zijn nieuwe oorlogsroman Operatie Tarnung. Ik was al een poos benieuwd naar zijn boeken, dus dit was een uitgelezen moment om er kennis mee te maken.
Operatie Tarnung is het verhaal van een specialistische commando-eenheid, die door Churchill in het leven geroepen werd om schade toe te brengen achter de vijandelijke linies.
Aan het hoofd van de eenheid in het boek staat de Amerikaanse luitenant Chris Eisen. Hij raakte gewond in de oorlog en werkt tijdelijk als verbindingsofficier in Londen, maar is hier niet tevreden over. Dan krijgt hij de opdracht om met een speciaal uitgekozen team naar Frankrijk te gaan, vermomd als SS-ers. Het is de bedoeling een Duitse officier te liquideren, die erg wreed is en veel schade toebrengt aan de organisatie van de Résistance.
Het verhaal begint al meteen spannend, als het team in Frankrijk zit en hun eerste confrontatie heeft met hun zogenaamde collega’s. Hierdoor word je al vanaf de eerste pagina in het verhaal gezogen. Volkert heeft een prettige schrijfstijl, het hele boek leest als een trein. Je ziet het allemaal voor je; de trainingen, hoe de mannen die elkaar van tevoren niet kenden langzaam een team vormen, de dropping en wat de commando-eenheid allemaal meemaakt in Frankrijk.
Ik heb het boek bijna in één ruk uitgelezen; de spanning nam steeds meer toe naarmate het verhaal vorderde. De hoofdstukken zijn niet te lang, door de cliffhangers wil je steeds verder lezen.
Wat ik persoonlijk erg mooi vond, waren de twijfels en gedachten, die de hoofdpersoon geregeld kwamen plagen. Van de ene kant wil hij graag een actieve rol spelen in de oorlog, maar ook blijkt het afgrijzen en tegenstand om in het uniform en de huid van de gehate SS-ers te kruipen.
De auteur heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de organisatie en de trainingen in Engeland, de wapens die gebruikt werden en ook de gang van zaken op een duikboot, waarmee de eenheid vervoerd werd naar de plek van hun opdracht.
In het voorwoord spreekt hij uit hoe fantastisch het zou zijn als het boek verfilmd zou worden. Ik weet zeker dat het een prachtige en spannende film zou zijn en ik zou hem zeker gaan kijken.
Als je van verhalen houdt over de oorlog, kan ik Operatie Tarnung van harte aanbevelen!
Ik wil Volkert graag bedanken voor het beschikbaar stellen van het boek.