Lázár door Nelio Biedermann
Deze roman behandelt de geschiedenis van de Hongaarse adellijke familie Lazar. Het verhaal begint in 1900 en eindigt in het jaar van de Hongaarse opstand in 1956.
Als lezer zijn we getuige van de teloorgang van een adellijke familie die aan het begin van de 20e eeuw in hoog aanzien stond maar die als gevolg van de historische ontwikkelingen steeds meer in verval raakt.
De schrijver neemt ons mee langs de ingrijpende historische gebeurtenissen van de eerste helft van de 20e eeuw: twee wereldoorlogen, bezettingen door Duitsers en Russen. De gruwelijkheden die daarmee gepaard gingen, worden ons niet bespaard. De manier waarop de leden van de familie Lazar hierop reageren, is verschillend. Sommigen verkiezen zelf de dood, anderen passen zich aan en collaboreren om het vege lijf te redden. Een van de familieleden wordt krankzinnig en verblijft in een psychiatrische inrichting. De jongste nazaten Eva en Pista verkiezen tijdens de Hongaarse opstand van 1956 een levensgevaarlijke vlucht naar de vrijheid boven onderdrukking en geweld. Hiermee krijgt de roman toch een hoopvol einde.
Lázár vermengt persoonlijk drama met geschiedenis en beschrijft de impact die oorlog en geweld op één aristocratische familie heeft. Het zijn niet alleen de duistere krachten van de geschiedenis die de ondergang van de familie in gang zetten maar ook de hypocrisie en gebrek aan durf om de juiste morele keuzes te maken.
Het boek is meeslepend geschreven en bevat mooie episodes, bijvoorbeeld de (tragische) liefdesgeschiedenis van Pista en Mathilda. Daarnaast komen er veel rauwe en gewelddadige passages in voor.
Als geheel maakt de roman een enigszins gefragmenteerde indruk. De afzonderlijke verhalen volgen elkaar op zonder dat het onderling verband altijd even duidelijk is. De verschillende karakters blijven daardoor in de grondverf steken.