Shortlist van de mooiste Nederlandse kastelen
Dit boek is in essentie een shortlist van de allermooiste kastelen die Nederland rijk is. Volgens de auteur staan er in Nederland nog zo ongeveer 550 kastelen 'die een middeleeuwse hebben en ook nog kenmerken bezitten van een kasteel', wat betekent dat maar liefst 500 kastelen afvielen bij het samenstellen van deze top 50. Dan kun je ervan uit gaan dat dit niet zomaar een vijftig-tal kastelen zijn.
De kastelen die in het boek zijn opgenomen zijn verspreid door het hele land. Bij ieder kasteel is praktische informatie opgenomen (openingstijden, adres, bereikbaarheid met ov, toegangsprijs, etc.), maar ook achtergrondinformatie, hoogtepunten, en bijzondere activiteiten die te doen zijn in de omgeving (in de theeschenkerij van Borg Ewsum ligt bijvoorbeeld de sleutel tot de donjon, leuk om even te spieken).
Al met al een erg leuk boek om doorheen te bladeren ter voorbereiding op een dagje uit naar een kasteel in de buurt, of als je benieuwd bent naar de rijke geschiedenis van onze Nederlandse kastelen.