De wereld anders bekeken - 'Realiteiten' en speculatieve fictie
In deze dertien verhalen kwam ik op het eerste gezicht alleen een spiegelbeeld van de realiteit tegen. Al snel kon ik daarachter weerkaatsingen bespeuren en ervaringen waarnemen waaraan ik nog nooit had gedacht en die ik nog nooit zo had gevoeld. Deels waren ze dwaas of ongerijmd, deels spraken ze de logica of het verstand tegen, ze leverden me verwarring op.
Mysterieuze, bovennatuurlijke en sprookjesachtige elementen fascineerden me, gebiologeerd volgde ik teksten met karakteristieken van fantasy, science fiction en horror. Waren geen van deze kenmerken te vinden, dan ging ik op zoek naar iets achter de realiteit.
De auteur is met zijn heldere en bijzondere stijl, die met spot, zelfspot en humor op smaak is gebracht, erin geslaagd een bundel te verzinnen waarin ik me met veel plezier kon verdiepen.
Hij heeft gevoelens opgepakt zoals eenzaamheid, liefde, wraak en wanhoop.
Ethische vragen in verband met nieuwe vindingen, beknotting van individuele vrijheid, Nederlanders als vluchtelingen, illegale afluistering, de opwarming van de aarde, en mocht je al denken dat het droge thema's zijn: nee, geenszins. Lees het boek en je weet wel beter.
Je zult ook de machtigen der aarde leren kennen. Hun vrijpostigheid, op de spits gedreven, doen je het lachen vergaan.
Binnengetrokken in een armageddon, gevoeld als 'finale furioso', stak hoop de kop op – met een knipoogje. Als je erin gelooft...
Alledaagse ervaringen laten de lezer inzien hoe de hier beschreven, in eerste instantie onmogelijk lijkende gebeurtenissen ondanks of juist ten gevolge van hun absurditeit gewoonweg een beangstigend reëel potentieel oproepen.
Laat je meeslepen in deze dertien reizen in de verbeelding van de auteur waar de grens tussen waan en werkelijkheid flinterdun is.
Hij heeft gevoelens opgepakt zoals eenzaamheid, liefde, wraak en wanhoop.