Sardijnse Parel in Nederlandse literatuur

kurtbijlo kurtbijlo
28 apr 2023

Pagina 39 van een roman is cruciaal voor een nieuwe uitgave’ vertelde een kenner mij onlangs. ‘Lezen mensen door, dan is het boek pakkend’ Ik wist dat niet. Als kleine uitgever draai ik toch al vier decennia mee in het boekenvak. Op een recent feestje kreeg de uitgave ‘De dochter van mijn ziel’ cadeau. Geschreven door Claudia Biegel.

De uitgave ‘Dochter van mijn ziel’ van uitgeverij Droomvallei verscheen in april jongstleden. De titel is de vertaling van het Italiaanse Figlia d'anima. Een mysterieuze titel die uitnoodt tot lezen. Met gemak haalde ik deze week pagina 39. Vannacht las ik deze ‘page turner’ in een ruk uit. Met strakke zinnen neemt de auteur je mee naar het ruige landschap van Sardinië.

De verstilde dorpen, de zee en de stoffige wegen zijn het decor voor de hoofdpersoon Paola Orru, die vanuit Nederland vertrekt voor de begrafenis van haar Sardijnse vader op het eiland. Daar ontmoet zij wederom haar jeugdvrienden, familieleden en jeugdliefde. Ogenschijnlijk is er niets veranderd. Maar je weet het… schijnt bedriegt.

Voor liefhebbers van spannende relatieromans en Italië is deze uitgave die tevens een inkijkje geeft in de psyche van de hoofdpersoon een pareltje.

Biegel is als antropoloog een kenner van Sardinië. Dat merk je aan alles. De Italiaanse cultuur en gewoonten zijn haar vertrouwde kost. Bovendien is de Nederlandse uitgave gelardeerd met Italiaanse uitdrukkingen.

Mocht je sommige Italiaanse woorden vergeten zijn, dan helpt de verklarende woordenlijst achter in het 250 pagina’s tellende boek je zeker.

Voor de vakantie naar plaatselijke boekhandel of een bezoekje aan Google zou ik zeggen!

Meer recensies van kurtbijlo