Ben benieuwd naar de film
Een boek ? Ja, maar eigenlijk meer een filmscript. Rozing schrijft met humor, snelheid en gebruikt prachtige (Nederlandse) beelden. De dialogen zijn zo mooi en veelzeggend. De lezer wordt geboeid met een terloopse diepzinnigheid en een zeer actuele thematiek: klimaatverandering, politiek, Rusland en medische ethiek. Elk personage heeft een eigen kijk op de wereld. Astrid Franken, de ambitieuze politica die een schijnhuwelijk is aangegaan met Victor Terborgh, een voortplantingswetenschapper en in Rusland heeft gewerkt. Is hun zoon Adam een kloon van de tsaar ? De vader van Victor, Felix, is zijn vrouw verloren bij de Tweede Watersnood en komt bij het gezin wonen. Als Adam steeds meer radicaliseert, komt het huwelijk van zijn "ouders" onder druk te staan. Dit levert een spannend en bij vlagen ontroerend en hilarisch verhaal op. Als lezer leg je het boek niet snel weg en die ruim 400 bladzijdes lezen in sneltreinvaart weg. Rozing heeft een geweldige schrijfstijl. Hij is niet bang voor moeilijke thema's en de ingewikkeldheid van menselijke verhoudingen. Er zijn diverse hints naar zijn achtergrond ("de psychiater helpt alleen als je erin gelooft"). In algemene zin kan wellicht worden gezegd dat dit boek gaat over het menselijk zijn (de "Staat" van ontkenning), wat is "echt" en waar "sta" je voor.
Wat ook bij een filmscript hoort, is dat er veel verschillende thema's en beelden worden opgeroepen. Deze worden zeker niet allemaal uitgewerkt. Wat wil Rozing ons vertellen ? Het is wachten op de film die ongetwijfeld gaat uitkomen. Halina Reijn zou een goede Astrid Franken zijn.