Schokkend!
Ik ben niet iemand die snel een biografie of true crime leest, maar naar dit boek over/van Peter R de Vries was ik zeer benieuwd.
Er zijn gemengde reacties over/op dit boek. Eén daarvan is dat het slecht geschreven zou zijn. Iedereen mag een eigen mening hebben, maar ik kan mij hier dus niet in vinden (en vind het ergens onterecht dat dit gezegd wordt). Het is geen (literaire) roman hè! Dit zijn aantekeningen van Peter R de Vries! Het zouden geen aantekeningen meer van hem zijn als daar (te veel) aan geknutseld wordt.
Het boek is gebaseerd op het geheime logboek dat Peter R de Vries begon bij te houden nadat hij was benaderd om vertrouwenspersoon te worden van de Kroongetuige in het Marengo-proces. Je lees dus (korte) aantekeningen die door Peter R gemaakt zijn. Royce de Vries heeft het logboek van zijn vader aangevuld met (aangrijpende) persoonlijke dagboekfragmenten.
Dit boek voelt als een eerlijk verhaal, een eerbetoon met een helaas heel oneerlijk en verdrietig einde. Het geeft je een kijkje in het leven van Peter (en Royce), een kijkje in het Morengo-proces. Daarnaast laat het ook zien dat het Openbaar Ministerie behoorlijk wat steken heeft laten vallen. (Wat ik best schokkend vind, zeker als je bedenkt wat er eerder al rond deze zaak heeft gespeeld)
De aanvulling van Royce laat zien wat voor familieman Peter was en ik heb geregeld met een glimlach naar zijn anekdotes over zijn vader geluisterd. Wat ik helemaal knap vind is dat Royce ook verteld over de verschrikkelijke aanslag op zijn vader en de periode die daarop volgde. Het ziekenhuis, Carré, de herdenkingsdienst, de keuze voor beveiliging. Ook vertelt hij over de afscheidsbrief die zijn vader hem, zijn zus Kelly en zijn moeder naliet.
Ik heb het luisterboek geluisterd en ben geen moment afgedwaald. Meerdere malen had ik een brok in mijn keel. Het was schokkend, een boek met een lach, maar zeker ook met een traan.
Dat Royce zelf een deel van het luisterboek heeft ingesproken vind ik heel bijzonder. Wat is dit een sterke familie zeg!