Provençaals mysterie op Kasteel Brémont

Linda Linda
15 mrt 2022

Dood op kasteel Brémont is het eerste deel van de boekenreeks van M.L. Longworth, dat in Nederland verschijnt. In het Engels zijn er al 9 boeken en in het Duits zijn er reeds 5 stuks uitgegeven. Binnenkort verschijnt het tweede boek in het Nederlands: Moord in de Rue Dumas. In de afgelopen periode mocht ik het boek Moord op kasteel Brémont lezen voor een Hebbanbuzz. Dat is leuk om te doen, zo’n buzz, je plaatst op je social media kanalen updates met een #hashtag, zodat zoveel mogelijk mensen kennis maken met dit boek. Het is dus eigenlijk een vorm van influencen. Het boek kwam uit de envelop met een schattig zakje lavendel en alle dagen dat ik het boek gelezen heb, rook ik de lavendel die mij aan de Provence deed denken. Dat kwam goed uit, want het verhaal speelt zich af in de Provence, met zo af en toe een uitstapje naar de Côte d’Azur.
Het verhaal start op kasteel Brémont waar Etienne de Brémont ’s avonds op de zolder van het familiekasteel aanwezig is en een dodelijke val maakt. Is het moord, een ongeval of misschien zelfmoord? Onderzoeksrechter Antoine Verlaque denkt aan boze opzet. Als hij beseft dat zijn ex Marine Bonnet, die nu docente rechtsgeschiedenis is aan de universiteit van Aix-en-Provence, hier veel tijd heeft doorgebracht in haar jeugd en hem daardoor meer van de achtergrond van de familie kan vertellen, betrekt hij haar in het onderzoek. De andere broer François, een playboy die een leven op de grens van de misdaad lijdt, is een verdachte, maar ook de huisbewaarder Jean-Claude is een verdachte. Later in het boek is er nog een sterfgeval wat Marine en Antoine in hun onderzoek meenemen. Dit onderzoek leidt hen naar Marseille, Cannes en andere, soms mondaine, plaatsen aan de Côte d’Azur. Uiteraard worden uiteindelijk alle raadsels opgelost door dit nieuwe speurders duo.

De keuze van de schrijfster om een onderzoeksrechter, samen met een docente Rechtsgeschiedenis, te laten speuren is weer eens wat anders dan de eeuwige detective met sidekick. Het duo heeft een amoureus verleden en dat vind ik niet zo’n prettig onderdeel van verhaal. Waarschijnlijk wordt deze relatie in de volgende boeken meer uitgewerkt en zal het minder ‘an elephant in the room’ zijn, maar nu draaien ze steeds om elkaar heen en werpen (heimelijk) smachtende blikken naar elkaar.

De twee hoofdrolspelers leer je redelijk goed kennen, maar zijn aan het eind van het boek nog niet je beste vrienden. Er zijn wat ondersteunende personages die uiteindelijk een grotere rol zullen krijgen in de volgende boeken, zoals een vriendin van Marine, Sylvie en de politieman Paulik, beide sympathieke personages.

De schrijfstijl is gemoedelijk, het verhaal komt traag op gang, soms ook wat van de hak op de tak, waardoor je niet echt diep in het verhaal komt.

De ontknoping is, ook al zag ik die richting het einde van het boek wel aankomen, best verrassend. Andere aannames die ik over het einde had bleken niet helemaal juist, waardoor het einde nog redelijk onverwacht was.

Tot slot van deze recensie: Dood op kasteel Brémont is een lekker, ontspannend werkje. Echt een boek om mee te nemen op vakantie. Het leest heerlijk weg en ik raad iedereen aan het boek te lezen in het zonnetje in de tuin, of nee nog beter…… in een lavendelveld in de Provence.

Meer recensies van Linda