Kan niet tippen aan het vorige deel van de serie.
Jaloezie is de opvolger van Berouw. In Nederland zijn alleen deze 2 delen uitgegeven, terwijl het eigenlijk deel 3 en 4 van de serie zijn.
In berouw speelde rechercheur moordzaken Emma Sköld de hoofdrol, maar in dit deel is ze eerder het slachtoffer. Emma wordt wakker in het ziekenhuis en ze heeft geen idee wat er is gebeurd. Het laatste wat ze zich kan herinneren is dat ze haar vier weken oude dochter Ines achterliet bij haar vriend Kristoffer om naar de stal te gaan om paard te gaan rijden. Emma blijkt dan al vijf maanden in een coma te hebben gelegen door een ongeluk bij het paardrijden.
In die periode heeft Kristoffers ex-vriendin Hillevi het contact hersteld met Kristoffer. Zij wil de plaats van Emma innemen en past op Ines, het dochtertje van Kristoffer en Emma. Zij heeft haar eigen dochter verloren en hoopt zo haar leven als moeder terug te vinden. Een plek die ze niet opnieuw kwijt wil en zeker zal verdedigen. Daardoor gaat ze in het ziekenhuis als schoonmaakster werken, zodat ze Emma in de gaten kan houden. In dit deel vond ik Hillevi het beste uitgewerkt.
Als Emma ontwaakt krijgt ze steeds sterker het gevoel dat er iets niet klopt. Thomas haar collega houdt van Emma en hij gaat op onderzoek uit. Hij onderzoekt Emma's ongeluk, maar ook een oude gesloten zaak waar Emma het gevoel bij heeft dat er iets niet klopt. Dit levert bedreigingen op, vooral voor Hillevi.
Dit deel heet oorspronkelijk Afdeling73, maar is hier Jaloezie genoemd. Beide namen passen, want als Emma ontwaakt en van de IC naar afdeling 73 wordt verplaatst begint de dreiging voor Emma. Dit deel gaat vooral over de verschillende banden tussen de personages waarbij jaloezie en eenzaamheid een grote rol spelen.
Het is opnieuw een boek wat vlot leest door de korte hoofdstukken. Echt spannend wordt het niet, maar wel onderhoudend. Dat komt vooral door een aantal personages, waarbij psychotische Hillevi voor de meeste spanning zorgt. Het boek wegleggen tijdens het lezen was lastig, door de korte hoofdstukjes wil je toch steeds een stukje verder lezen. Het einde bevat weer een cliffhanger (net als in Berouw) en laat daardoor ruimte open voor een volgend deel.
Uiteindelijk vind ik het een boek dat niet kan tippen aan Berouw. Ik heb het idee dat het verhaal niet compleet is. Het laat een onbevredigd gevoel achter. Ik ben geen fan van cliffhangers, maar in Berouw maakte het mij nieuwsgierig en bereid Jaloezie aan te schaffen. Nu irriteerde het mij eigenlijk een beetje. Als er een volgend deel komt, zal ik het bij de bieb lenen, maar ik ga het boek niet aanschaffen. Ik denk dat ik het wel zal willen lezen. Ik geef het boek 3 sterren.