een meeslepend oorlogsverhaal
De auteur Beau Charlotte is erin geslaagd om de oorlogsroman “Als ik er niet meer ben” op een authentieke en invoelbare manier over te brengen. Als lezer word je meegenomen in het leven van de protagonist Douglas McMorrow. Hij is 16 jaar oud en ontmoet op een dag een jongen met de naam Lachlan Grey die hem overtuigt om samen in het leger te gaan. Dit is de kans voor Douglas om weg te vluchten uit zijn ongelukkige leven en om zichzelf te bewijzen. Tijdens zijn legeropleiding ontdekt hij echter dat zijn ergste nachtmerrie is uitgekomen.
Het is een boeiend verhaal omdat het leerrijke informatie bevat over de Eerste Wereldoorlog. Charlottes schrijfstijl is vlot waardoor de lezer in het begin geboeid zal blijven om verder te lezen. Soms werd het verhaal echter iets te langdradig verteld. Doordat het verhaal vrij beknopt is, werd er veel aandacht besteed aan Douglas en minder aan de nevenfiguren. Dit vond ik niet erg want zo leerde ik meer over de protagonist zijn leven in de oorlogstijd. Hij is een vol karakter dat een duidelijke evolutie meemaakt.
Het verhaal speelt zich af op verschillende locaties. In het begin van het boek is Douglas nog in Schotland bij zijn vader. Douglas en zijn vader hebben niet zo’n goede band sinds de dood van zijn moeder. Buiten zijn vader had hij enkel nog zijn opa maar hij stierf helaas ook. Kort na het overlijden van zijn opa besluit Douglas om zich samen met Lachlan in te schrijven bij het leger. Als ze eenmaal bezig zijn met hun opleiding zien ze vreselijke taferelen, die jongens op die leeftijd nog niet zouden mogen zien. Ze beginnen hun opleiding in Engeland en als ze echt ten strijde trekken gaan ze naar Frankrijk.
Het boek is zeer toegankelijk voor een breed publiek en kan zowel jong als oud worden bekoren. Het boek telt slechts 200 pagina’s. De thema’s die voornamelijk aan bod komen zijn angst, verslaving, rouw, vriendschap en oorlog. Naar mijn mening zijn dit zeer interessante thema’s.
Hoe ik het al eerder aanhaalde is de auteur van het boek, Beau Charlotte. Zij schreef een spannend young adult boek “Als ik er niet meer ben”, dit is ook haar debuutroman. Het boek werd geschreven vanuit het perspectief van Douglas, een belevende-ik verteller. De uitgever van het boek is Clavis en werd uitgegeven in het jaar 2020.
Beau Charlotte heeft met dit boek een uitstekend werk gecreëerd dat je aan het denken zet. Nog lang nadat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen blijft het verhaal in je gedachten rondspoken. Een absolute aanrader dus voor liefhebbers van oorlogsromans.