Spanning, familie en verraad

Lisa Maagdenberg Lisa Maagdenberg
22 mrt 2022

Ik ben heel slecht in het herkennen van verhalen als het er niet heel dik bovenop ligt. Dus toen ik op internet las dat Stad in brand een bewerking van de Ilias is, was ik verbaasd. Na even nagedacht te hebben zag ik zeker overeenkomsten met het verhaal van de Trojaanse Oorlog, maar zulke parallellen zie ik zelf gewoon nooit...

Dat neemt niet weg dat ik dit boek met veel plezier heb gelezen. In het begin was het moeilijk in te komen, omdat er heel veel karakters werden geïntroduceerd (inclusief volledige biografie). Maar zodra alle banden duidelijk zijn leest het een stuk soepeler: meer op actie gericht dan op geschiedenis.

En er zit zeker actie in. Afrekeningen, vergeldingen en executies vliegen je om de oren in dit boek over de vete tussen de Ierse en Italiaanse maffia in Amerika. De familiebanden zijn sterk en staan boven alles, wat leidt tot een stroom van wraak heen en weer. Links en rechts vallen de lichamen waar je bij staat, en toch komt het boek niet over als een gewelddadige roman.

Hoe dan ook is Stad in brand de moeite waard. Intrige, vertrouwen en verraad: alles wat voor drama zorgt, zit erin. De spanning is op het laatst om te snijden. Een goed geschreven boek over familie en vergelding.

Meer recensies van Lisa Maagdenberg