Mooie personages en boeiende tijdsprongen
De Levenslijn is een vlot en meeslepend geschreven boek over een consultant die tijdens de coronacrisis beseft dat ze klimaatvriendelijk en dus simpeler wil leven. Maar hoe? En wil ze dat echt? Tegelijkertijd volgen we haar voorouders, waardoor je ook als lezer doordrongen raakt van hoe het leven generatie op generatie wordt doorgegeven en hoe belangrijk het is om jezelf als onderdeel van die levenslijn te gaan zien en daarom ook beter voor de wereld te zorgen.
Ik heb erg van het boek genoten. De tijdsprongen met de verschillende generaties werken heel mooi, en het is een originele vondst om het zo te doen. De verschillende personages zijn prachtig uitgewerkt, je leert ze echt kennen met goede en slechte kanten en gaat je ook aan ze hechten. Nou ja, aan de sympathieke dan, in mijn geval.
De stopwoordjes zijn soms wat overheersend, en ik miste af en toe een groter bewustzijn over structurele maatschappelijke ongelijkheid, en reflectie op het feit dat de keuze hebben om 'simpel willen leven' voor het klimaat in wezen ook een luxepositie is. Maar over het algemeen is dit een boek dat velen wakker kan schudden en waar je tegelijkertijd heerlijk in meegezogen wordt in herkenbare sores van nu en ook een boeiend historisch perspectief. Aanrader!