Mijn hart breekt, hoe nog vertrouwen te hebben in de rechtsstaat?
Ik ben inmiddels tweedejaars rechtenstudent aan de universiteit van utrecht. Ik had al aardig wat over deze zaak gehoorden nu dus ook dit boek gelezen. Hartverscheurend, het hele boek. Ik heb onwijs veel bewondering voor Lucia. Ik snap niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Op de universiteit geleerd dat onze rechtsstaat een waardevol iets is en iets wat goed werkt en wat we moeten respecteren als aankomende juristen. Laten we voorop stellen dat het in veel gevallen natuurlijk wel goed gaat en rechtvaardig is. Maar het kan ook echt goed misgaan. Zo zie je maar dat rechters gewoon mensen zijn en dat de media een grote rol kan spelen in het proces. Ik was geschokt dat er gewoon geen bewijs was en dat ze 2x levenslang is veroordeeld. Ook de houding van het personeel in het huis van bewaring en de houding van politiemensen was voor mij buitengewoon zorgwekkend. Huis van bewaring, verdachte en nog niet schuldig dus. Wel als schuldige behandelt echt niet te beschrijven hoe geschokt ik was toen ik het las. Blijkbaar ben ik toch te goed gelovig. Ook heb ik veel bewondering voor de advocaten en de kalmte van Lucia als ze haar standvastig beroept op haar zwijgrecht tijdens verhoren. Zwijgrecht is heel belangrijk en komt voor uit de regel dat een verdachte niet mee zou moeten werken aan zijn eigen veroordeling. Wel is het zo dat het vaak, ook voor rechters helaas, frusterend kan zijn als een verdachte geen antwoord geeft. Ik heb begrepen dat Lucia dat op zitting wel heeft gedaan maar bij de recherche niet. Ik denk (heb nu makkelijk praten natuurlijk) dat ik op simpele vragen wel antwoord zou geven. Dat komt misschien toch iets beter over dan de hele tijd zwijgen. Maar ik snap het natuurlijk wel, ze verdraaien je woorden. Daarom heb ik bewondering voor haar standvastigheid.
Vanaf nu als ik naar het nieuws kijk of iets lees over een strafzaak trek ik niet gelijk mijn oordeel. Een mens is onschuldig tot het bewezen is en zelfs dan niet oordelen want ik weet niet alle feiten en het kan altijd nog zijn dat een mens onschuldig vast zit.