Een heerlijk feel-good verhaal

Lotte 12 juni 2023
Deze vogel in de titel van het boek is de rode draad in het verhaal. Het gaat over de zoektocht naar een zeldzame vogel waarvan zeker is dat deze in de prive-collectie van de bekende Joseph Banks (reisgezel van kapitein Cook) is gezien in de 19e eeuw. Het gaat ook over 2 romances, daar er 2 hoofdpersonen zijn. Het had ook kunnen heten: de verloren liefde. De vogel symboliseert de liefde. Welke liefde is belangrijker voor de 2 hoofdpersonen? Hun werk of de vrouw in hun leven?

Het verhaal beschrijft de romance tussen Joseph Banks en zijn liefde en hoe zij in het bezit kwam van de vogel. Gebaseerd op waarheden, beleef je de wereld van Banks en hoe hij was. Dat kun je ook merken aan de vrouw die hij heeft gekozen. Deze vrouw wordt heel erg tot leven gebracht die in de geschiedenis erg onbekend is gebleven ondanks haar relatie met Banks. Mooi beschreven en een mooi romantisch verhaal. Jammer dat de maatschappij ons soms tot misschien onbegrijpelijke keuzes dwingt. Zo ook voor haar en Banks. Hun relatie eindigde met hun zwangerschap.

Het boek beschrijft ook de romance tussen de hoofdpersoon in deze tijd en zijn vrouw en hoe het komt waarom zij zo'n afstand van elkaar hebben. Je leest dat ook pas op het einde, dus ik zal hier niet zoveel over schrijven.

Beide hoofdpersonen hebben een gelijkenis. Ze zijn allebei gefascineerd door wat er al leeft op aarde en hebben een vrouw met wie zij op afstand liefhebben. Je leest het boek deels in de tijd van Banks en deels in deze tijd. De zoektocht van deze hoofdpersoon naar de vogel gaat gelijk op met de geschiedenis die je leest.
Het is een mooi verhaal omdat het over mensen gaat en over familie. Familie is een heel sterk iets en het familieverhaal maakt je ook tot wie je bent en waar je vandaan komt. Deze identiteit is erg belangrijk.

Als antwoord op de vraag wat belangrijker is voor de 2 hoofdpersonen is uiteindelijk hun vrouw, het leven zelf het belangrijkste. Hoe zij daaruit komen, hun zoektocht hiernaar kun je lezen in dit mooie boek de verloren vogel.
De titel is voor meerdere interpretaties vatbaar: het kan ook duiden op de 2 hoofdpersonen omdat zij door de liefde die zij niet kunnen liefhebben, een beetje verloren zijn.

Wordt de vogel uiteindelijk gevonden in deze huidige tijd? Dat lees je vanzelf, als je het boek nog wilt lezen. het enige wat ik kan zeggen is dat de vogel onderdeel uitmaakt van een familieverhaal. Het boek is een heerlijke feel good story.

Meer recensies van Lotte