Mooi menselijk boek
Een verhaal over een gezin en hoe gebeurtenissen deze personen gemaakt hebben tot wat ze zijn. Hoe de ene zus op het slechte pad gaat en de andere zus een heilig boontje wordt en bikkelharde trekjes vertoont. Zij was een toekijker op de gebeurtenissen.
Aan een stuk door is het verhaal boeiend en wil je doorlezen. Je wilt weten hoe het gezin het vergaat.
Het begint bij een jongen die verliefd wordt op een meisje. Zij werd zwanger en beiden werden gedwongen tot een huwelijk omdat het in de tijdsgeest zo moest gaan. Ze kregen meer kinderen en konden niet meer 'ontsnappen' aan hun leven met elkaar.
De gebeurtenissen en de verschillende karakters maken het verhaal . Je kunt met ze meeleven en veel dingen zijn herkenbaar. Zo zie je maar hoe belangrijk het is voor een kind om een veilig thuishaven te hebben en ouders die er altijd kunnen zijn voor je. Dat besef wordt heel groot, zeker als je een ouder bent.
Het speelt zich af in begin twintigste eeuw in een westers land. Het kan in elke tijd en in elk land afspelen vanwege het menselijk aspect. Wij zijn allemaal mensen en zullen allemaal reageren op trauma's. Ieder op z'n eigen manier; dat maakt het verhaal ook uniek. Ieder mens is interessant. Dat maakt 't ook dat je kunt meeleven.
De schrijfster vertelt niet meteen alles. Dus het is niet in chronologische volgorde verteld, maar dat maakt het verhaal niet minder duidelijk. Je weet meteen in welke tijdsspanne ze zit en dat maakt ook dat je verder wilt lezen. Je wilt weten welke stukje familiegeschiedenis er nu verteld wordt, hoe de zussen hun leven uiteindelijk gaan indelen. Ze speelt daarmee met je nieuwsgierigheid. Knap staaltje schrijfstijl. Ik meen dat de schrijfster ook toneelschrijver is, dat maakt het misschien ook dat ze precies is betreft wat ze op een bepaald moment de lezers wil laten lezen. En ze weet precies wat ze nog moet vertellen. Voor mijn gevoel na het lezen van het boek is het verhaal compleet en heeft ze alles verteld.
Ze laat je ook een beetje gissen. Wat is er gebeurd dat de vader of de dochter zo reageert? Je komt 't wel te weten, maar niet meteen.
Zeker de moeite waard om te lezen.
Zeker de moeite waard om te lezen.