recensie geheimen passen niet in een geheimdoos

lotteklp 24 januari 2024
Samenvatting
Het boek gaat over Vere een meisje van 13. Ze is verhuisd met haar broertje en ouders ongeveer 250 km van haar oude huis. Ze is heel blij dat ze verhuisd is een nieuwe start, nieuwe vrienden en een nieuw kapsel. Ze koopt nieuwe kleding vanaf nu draagt ze alleen nog zwart. De eerste dag heeft ze een nieuwe vriendin gemaakt Freia. Freia heeft veel vrienden en is erg zelfverzekerd. Freia daagt Vere uit om mee te doen aan gevaarlijke spelletjes. Eigenlijk wil Vere dat niet, ze wil best fantaseren maar die dingen echt doen vindt ze eigenlijk niet zo leuk. Ze geeft haar eerste feestje en vind een jongen leuk. Maar ze zit nog steeds met een afschuwelijk geheim. Die ze probeert te vergeten maar die elke keer terug komt. Ze durft het aan niemand te vertellen.
Thema en motieven
De thema’s die vooral voorkomen zijn leiden en liefde. Ze leidt onder het geheim wat ze mee draagt met zich en wat ze aan niemand kan vertellen. Ook komt het leiden terug bij andere personages zoals Freia en Kjell. Het laat zien dat je niet mensen moet oordelen omdat je niet weet wat mensen hebben meegemaakt. Liefde komt er ook veel in voor. Vere en Freia vinden bijvoorbeeld allebei een jongen leuk, daar gaat ook een groot deel van het boek over.
De motieven in het boek zijn:
1. Eenzaamheid, komt veel terug in het boek omdat veel personages hebben problemen en geheimen die ze met zich meedragen. Zonder dat ze ze aan iemand vertellen dus ze moeten der helemaal zelf mee omgaan.
2. Liefde, dit omdat er komt veel liefde in het boek voor zoals Freia die een jongen leuk vind en ook Vere die ook een jongen heel leuk vind.
3. Angst, omdat het geheim van Vere brengt voor haar veel angst op. Elke keer als ze eraan denkt word ze heel bang en krijgt ze een paniekaanval. Ook is ze heel bang om het te vertellen aan andere mensen kan ze hun wel vertrouwen en zouden ze er wel geloven.
Personages, perspectief, ruimte en tijd
De hoofdpersoon is Vere. Vere is een Round character ze is eigenlijk een heel verlegen en ingetogen persoon. Echter sinds ze is verhuisd en bevriend is geworden met Freia wil ze zelfverzekerder worden. Ook heeft ze nog een groot geheim waar ze probeert mee om te gaan. Ze is dus een erg ingewikkeld persoon die grote veranderingen onder gaat. Het verhaal word in de ik-verteller verteld. De ruimte waar het vaak overgaat is der kamer die erg leeg is. Ze heeft alles van der oude huis namelijk thuis gelaten zodat ze haar geheim daar ook achter kon laten en alles wat haar liet denken aan haar geheim. Het verhaal word in een chronologische volgorde verteld en in tijdvertraging er worden erg veel woorden gebruikt voor kleine gebeurtenissen. Omdat ook Vere haar gevoelens bij elke situatie helemaal worden verteld. Er zit soms een flash back in naar der oude huis en der oude vrienden maar dat werd heel weinig gedaan.
Auteur
Marike Goslinga is een jeugdboekenschrijver. In 2017 kwam haar eerste boek schuilplaats uit. Geheimen passen in een verhuisdoos is haar tweede boek. Ze schrijft kinder/tienerboeken die vaak over heftige onderwerpen gaan.
Mijn mening
Ik vond het een erg leuk boek. Hoe verder je leest hoe duidelijker het geheim word maar het word nooit echt gezegd waardoor het erg mysterieus blijft en spannend om te lezen. Ook gaat het over een meisje die dus voor het eerst naar de middelbare school gaat met nieuwe vrienden en ze is ook net verhuisd. Ze heeft voor het eerst veel vrienden en vind een jongen leuk en geeft haar eerste feestje. Er zit veel tienerdrama in. ik vind dat een leuk genre om te lezen. Ik vond wel dat er soms erg lang over dingen werd verteld heel uitgebreid voor mij was dat soms iets te lang waardoor ik het een beetje saai vond om te lezen. Ik vond het boek wel een goede balans hebben tussen leuke dingen en allen tienerdrama in haar leven maar ook een heel heftig geheim waar ze zelf mee moet omgaan. ik vond dat de schrijver heel goed heeft duidelijk gemaakt welk gevoel zei had en hoe dat was. dat vond ik erg leuk om te lezen. Al met al vond ik het een erg leuk boek. Het boek heeft ook een goede lengte (het duurt niet te lang). Alleen vind ik dat sommige kleine dingetjes dus iets sneller konden worden verteld. Waardoor je nog iets makkelijker in één keer door wil lezen.