Recensie Digitaal Minimalisme

Lovelybookreader Lovelybookreader
9 apr 2021

Af en toe kondigt een Facebook-vriend hun aanstaande vertrek van Facebook aan. Of glijdt gewoon stilletjes weg en laat een schaduwprofiel achter in mijn vriendenlijst. Ik juich stil als ik me realiseer dat ze hun account hebben gedeactiveerd, wetende dat ze beter af zijn zonder deze alomtegenwoordige opperheer van sociale media.

Ik heb lange tijd een gevoel van onrust gevoeld over sociale media, maar de storing is de afgelopen maanden een groeiend alarm en een diepe droefheid geworden. Ik heb het gevoel dat wij, allen die verbonden zijn, de weg kwijt zijn. Toen gebeurden er twee dingen bijna gelijktijdig, een gruwelijk, een glorieus. Ten eerste had The New York Times een artikel over kinderpornografie, een afschuwelijke misdaad die in volume is toegenomen vanwege sociale media. De ellendige griezels die kinderen uitbuiten en misbruiken, hebben meerdere platforms die het moeilijker maken om hun gedrag te volgen en het des te gemakkelijker maken voor kinderen om ten prooi te vallen. De sociale-mediabedrijven, zoals Facebook met zijn Messenger-platform, zijn medeplichtig aan deze misdaden, net zoals ze waren in de travestie van de verkiezingen van 2016. Ze willen gebruikers, ongeacht de gevolgen.

En toen vervulde een vriend van mij een levenslange droom, die toevallig ook een van mij is: wandelen over de Camino de Santiago. Ze schreef elke dag foto's en anekdotes op Insta en Facebook. Hoe graag ik het ook vond om van verre mee te gaan op haar reis, ik wilde haar ook smeken om de telefoon neer te leggen, ons allemaal te vergeten en daar te zijn, in haar hoofd en lichaam en hart en gewoon te lopen. Loop erom, niet voor de instagrambare momenten. Losgekoppeld zijn van de wereld is natuurlijk, gezond, noodzakelijk. Ik stel me mijn eigen Camino voor en weet dat ik wil dat het privé, meditatief, transformatief, niet gedeeld, niet leuk of geretweet is. Zuiver.

In dit alles liep Digital Minimalism van Cal Newport, en gaf me nog meer redenen, en nu een strategie, om mijn relatie met sociale media opnieuw in te kaderen en opnieuw aan te pakken.

Cal Newport is geen Luddite. Hij is niet tegen sociaal-mediale of digitale technologie. Hij gooit de handschoen echter neer; daagde zijn lezers uit om hun gebruik en gewoonten vierkant op het scherm te zien, de kracht die Silicon Valley heeft in bijna elk aspect van ons leven, onze tijd, de hersenen van onze kinderen, onze aandacht, onze portemonnee te herkennen en diep te registreren.

Weinigen willen zoveel tijd online doorbrengen, maar deze tools hebben een manier om gedragsverslaving te cultiveren. En zoals Newport doorheen Digital Minimalism laat zien, zijn sommige van deze verslavende kwaliteiten toevallig, maar veel daarvan zijn uitgebuit door tech- en socialemediabedrijven die als belangrijkste doel hebben om ons zo vaak en zo lang mogelijk online te houden. Door intermitterende, onvoorspelbare sociale goedkeuring (likes, liefdes, retweets) worden we afhankelijk van de feedback die laat zien dat iemand ons ergens heeft opgemerkt.

Ik ben zo vaak als volwassene verhuisd - steden, staten, landen - en het is kostbaar om in contact te blijven met vrienden van levens geleden. Facebook en Twitter hebben me in gemeenschappen van schrijvers gebracht die cruciaal waren voor de ontwikkeling van mijn carrière; Ik zou misschien nooit zijn begonnen met schrijven als het niet voor deze ruimte was: Goodreads. Nadenkend schrijven over de boeken die ik las, werd een doe-het-zelf-MFA. Ik leerde verhaalstructuur, verhalende diepgang, karakterontwikkeling en hoe ik een mooie zin kon construeren, niet alleen door geweldige (en niet zo geweldige) boeken te lezen, maar door deel uit te maken van een gemeenschap die ze bespreekt.

Het is niet dat een van deze tools slecht is. Om eerlijk te zijn, kunnen ze plezier en voldoening schenken. Het is gewoon dat ze te veel zijn. En wij, hoe professioneel, intelligent en gedisciplineerd ook, zijn gemanipuleerd om als ratten te reageren op een suikerdruppel. Onze hersenen zijn moe. We zijn overprikkeld, over-verbonden, over-geïnformeerd. Het is niet normaal om honderden 'vrienden' te hebben, om niet alleen de details van ons dagelijks leven, maar ook de meest intieme details te delen met mensen die we niet zouden herkennen als we ze op straat zouden tegenkomen, om constant sociale goedkeuring te zoeken, niet om tijd in eenzaamheid door te brengen, niet om op te kijken en de wereld om ons heen te observeren.

Newport, en zijn co-frères / sœurs James Clear, Atomic Habits, Jenny Odell How to Do Nothing: Resisting the Attention Economy, onder anderen, maken deel uit van de opkomende Attention Resistance, een losjes samengestelde groep van opvoeders, onderzoekers, kunstenaars, en zakelijke professionals die de buitenmaatse rol van digitale technologie en sociale media in ons leven afkeuren.

'Sean Parker, de eerste president van Facebook, heeft het platform een ​​‘feedbackloop over sociale validatie’ genoemd, gebouwd rond ‘misbruik maken van een kwetsbaarheid in de menselijke psychologie’. Tristan Harris, die als "ontwerpethicus" werkte bij Google, heeft gezegd dat smartphones zijn ontworpen om verslavend te zijn. ' "Wat er nodig is om je telefoon weg te doen", door Jia Tolentino, The New Yorker, 22 april 2019.

Dit klopt gewoon niet. Ik wil het spel niet meer spelen. Of beter gezegd, ik wil niet meer gespeeld worden.

Ik accepteer, in de richting van omhelzing, dat tijd die op sociale media wordt doorgebracht, tijd van "lage kwaliteit" is. Hoezeer ik de connecties ook waardeer, het delen van leuke momenten of medeleven over het slechte, ik ga accepteren dat ik gelukkiger, meer gefocust, productiever en vrediger zal zijn naarmate ik minder tijd besteed aan sociale media. Ik neem al af en toe een pauze en gebruik verschillende tips en technologieën om mijn tijd en aandacht terug te winnen, maar zoals Newport stelt, "zijn wilskracht, tips en vage voornemens op zich niet voldoende om het vermogen van nieuwe technologieën om je cognitieve landschap binnen te dringen te temmen."

Sociale media maken niet zo'n groot deel uit van mijn leven. Ik heb een fulltime + dagtaak en kijk overdag zelden op sociale media, ook al vereist mijn echte baan dat ik op zowel Facebook als Instagram post. Ik ben de eerste versie van mijn vierde roman aan het afronden; de meeste dagen train ik twee keer per dag; Ik las veel. Ik heb het druk, bezig met de echte wereld. Maar nog steeds. Ik denk dat sociale media mijn - en die van onze samenleving in het algemeen - geestelijke, intellectuele, fysieke en gemeenschappelijke gezondheid in gevaar brengen. Het is tijd om dingen anders te gaan doen. Hé, daar is een app voor! (eigenlijk nogal wat: Moment, Forest, Freedom, Focus, en een nieuw voor deze Mac-gebruiker: Ulysses, dat erg veel op Scrivener lijkt).

Serieus, Cal Newport heeft een plan. Dertig dagen detoxen, en dan, als je 30-daagse detox voorbij is, bouw dan je relatie met digitale technologie vanaf de grond af, met intentionaliteit en minimalisme, waar technologie je dient en waar je veel waarde aan hecht.

"Het doel is niet alleen om jezelf een pauze te gunnen van technologie, maar om in plaats daarvan een permanente transformatie van je digitale leven op gang te brengen." Newport raadt u aan uw tijd te besteden aan optionele technologie door te ontdekken of herontdekken wat u leuk vindt. Het is de Marie Kondo-benadering van een digitaal leven: als het niet nuttig is of je geen vreugde schenkt, moet het verdwijnen, zoveel als redelijk is. De meesten van ons hebben aspecten aan ons werk die sommige van deze technologieën, waaronder e-mail of sms, onvermijdelijk maken.

Er zijn boeiende delen van dit boek die de schoonheid van eenzaamheid bespreken - een schoonheid die we bijna verloren hebben met de constante aanwezigheid van onze telefoons in onze zakken, de zorgvuldig samengestelde momenten van ons leven delen of over anderen lezen '. Hij stelt dat we lijden aan eenzaamheidstekort - een toestand waarin je bijna geen tijd alleen doorbrengt met je eigen gedachten en vrij van input van andere geesten. . Er zijn ook alarmerende blikken op jongere generaties die nooit een leven zonder iPads of smartphones hebben gekend: de onvolgroeide groei van empathie, focus, motivatie en observatie. Het is niet alleen vreselijk triest en raar, ik geloof dat het een volksgezondheidscrisis is. De wetenschappelijke achtergrond die gegeven wordt over elk besproken onderwerp is interessant. Je leert er van bij en gaat begrijpen hoe de online wereld in elkaar zit.

Dus over een paar weken, vanaf 1 november, begin ik met mijn digitale opruiming. De eerste stap is een 30 dagen durende digitale opruiming / detox van optionele technologieën. Voor mij is dat Facebook, inclusief Messenger, Twitter en Instagram. Ik kan Goodreads ook loslaten en gewoon mijn boekrecensies uploaden nadat ik weer online ben gekomen, maar ik voel hier geen digitale afvoer.

Ik zal mijn detox bijhouden, misschien ga ik terug naar mijn blog, die ik altijd te druk heb om op te posten. Ik zal mezelf niet dwingen om deze eerste versie van mijn roman voor eind november af te maken, maar in het tempo dat ik ga zelfs voordat ik aan mijn detox begin, zou ik dat wel kunnen! Ik kijk uit naar alles wat ik aan mijn leven zal toevoegen, terwijl ik de alomtegenwoordigheid, de kunstmatigheid van 'verbinding' loslaat. Ik wil leren om beter verbonden te zijn met en aanwezig te zijn in mijn echte leven.

Meer recensies van Lovelybookreader