Een aanrader!
De titel wekt de indruk dat het boek alleen over Catherina gaat. Dit is niet het geval, de hele familie wordt in het verhaal meegenomen. Catharina is de oudste dochter van de joodse familie Brücker, een geslaagde kleermakersfamilie.Ondanks vele tegenslagen probeert het gezin er altijd weer het beste van te maken. Ook als de oorlog uitbreekt, tonen ze veerkracht en de nodige vindingrijkheid. Uiteindelijk wordt Catherina toch opgepakt en naar Westerbork gedeporteerd waar ze bevalt van Clarence.
Ik mocht het boek lezen via de Hebban leesclub. Voor mij een geluk; ik denk dat ik het boek niet uit mezelf gelezen zou hebben. Het boek is opgedeeld in redelijk korte hoofdstukken. Frank Krake schrijft pakkend: ik wilde continu doorlezen om te weten hoe het de familie verging. Het thema van het boek is zwaar, toch zit er niet al teveel zwaarte in het boek.
Het boek geeft een mooie inkijk in de oorlogstijd van de familie. Extra interessant is dat het waargebeurd is. Door de vele foto’s in het boek leer je de familie echt kennen. Het zet je aan het denken: wat zou ik doen in hun situatie? Hoe ver zou ik gaan voor mijn kinderen?
De oorlog mogen we niet vergeten. Ik hoop dat heel veel mensen dit boek gaan lezen!