De Nivea story

Margrietje Margrietje
17 mrt 2022

Dit boek heb ik gewonnen via Hebban en ik was erg benieuwd naar het verhaal over de firma Beiersdorf. Ik heb nooit eerder iets van deze auteur gelezen maar ben wél een fan van historische romans. Ik vind het heel interessant te lezen en te leren over de oorsprong van het welbekende blauwe blikje Nivea en de Labello.

De auteur zegt in haar nawoord welke gedeelten en personages feiten zijn en welke fictief.
De schrijfstijl is vlot en elk hoofdstuk gaat over een van de personages en wordt het vanuit die persoon gezien beschreven. Oscar en Gertrude nemen het bedrijf Beiersdorf over en gaat verder onder deze naam en voegt er '& Co' aan toe. Een slimme keuze omdat de naam Beiersdorf al goed bekend stond.
Oscar maakt zich sterk door betere arbeidsomstandigheden voor het personeel , hij durft het aan om ook vrouwen een kans op promotie te geven. Hij staat open voor ideeën en is voor die tijd een vooruitstrevende persoonlijkheid.
Zijn vrouw Gertrude is bevriend met Irma, een kunstenaar die een zwak heeft voor alcohol en een vrouw die met zichzelf, haar echtgenoot en de wereld om haar heen flink in de knoop lijkt te zitten. Uiteindelijk durft deze vrije geest te laten zien wie ze werkelijk is.
De personage van Toni, (Antonia) vond ik het sterkst, zij is een vrouw met lef en gaat verder met het levenswerk van haar overleden man, het bedenken van een pleister die geneest en tevens goed blijft plakken. Ze wordt daarbij geholpen door Hermann, een man die van lekker eten houdt. Uiteindelijk lukt het haar via een list een baan binnen het bedrijf te bemachtigen.

De cholera epidemie die indertijd zoveel slachtoffers maakte in Europa wordt ook als historische feit beschreven en heeft veel overeenkomsten met de corona pandemie van deze tijd.

Mijn conclusie: Het boek leest gemakkelijk, maar had wat mij betreft wat meer diepgang mogen hebben.
Al met al wel van genoten en ik zal ook zeker het volgende deel willen lezen. Wordt vervolgd....

Meer recensies van Margrietje