Over een krachtige vrouw in het Midden-Oosten honderd jaar geleden

MarianneNijnuis MarianneNijnuis
20 mrt 2021

Als ultieme liefhebber van historische romans (en zelf ook bezig met het schrijven van mijn eigen eerste historisch werk) was het een bijzondere eer om nog vóór het verschijnen van het boek Engel van Mesopotamië het boek te mogen lezen en te recenseren.
Dit is het derde boek van Brenda Meuleman die de dappere stap nam om het bedrijfsleven in te ruilen voor dat van de kunstgeschiedenis en en passant begon met schrijven. Zij neemt je in dit werk mee naar het Midden-Oosten van honderd jaar geleden waar Britse imperiale invloeden zich mengen met Oosterse sferen. De hoofdpersoon is een zeer sterke persoonlijkheid in de vorm van Helen King, grotendeels gebaseerd op de echt bestaande Gertrude Bell. Zij was een Britse ontdekkingsreiziger en invloedrijk diplomate, alhoewel het deze term officieel niet mocht zijn vanwege het simpele feit dat ze een vrouw was. Het boek vertelt een deel van het levensverhaal van Helen gebaseerd op het echte leven van Gertrude geconcentreerd op de periode in Mesopotamië, grofweg het huidige Irak. De schrijfster heeft hierbij één persoonlijke gebeurtenis zodanig veranderd dat deze verwordt tot een jeugdtrauma en de rode draad vormt van dit boek. Is er hoop dat de liefde haar een uitweg biedt?
De zeer uitgebreide historische feiten mengen zich met persoonlijke, emotionele elementen. Ik had het boek zomaar uit, het is vlot geschreven en het is bijzonder interessant om te lezen over zo’n krachtige vrouw die zich staande weet te houden in een volledig door mannen gedomineerde maatschappij, tijdperk én omgeving. Het is extra fraai dat het verhaal zich afspeelt in een land en een episode waar de meeste mensen weinig weet van hebben. Toch stoorde het mij regelmatig, wanneer de roman overging in een lesje geschiedenis. Ik merkte hierin ook een duidelijke remming van haar schrijfstijl. Wanneer de schrijfster haar fantasie de vrije loop mag laten, loopt het verhaal als een trein en kun je het boek niet wegleggen. Tijdens de stukken met veel historische feiten, loopt het verhaal minder soepel.
Het is kortom een zeer lezenswaardig verhaal over een tot nu toe voor mij onbekende episode over een zeer krachtige vrouw die het absoluut waard is om meer over te weten. Door het vleugje romantiek en drama droom je er ook nog eens lekker bij weg!

Meer recensies van MarianneNijnuis