Sterk concept, zwakke uitwerking

MarieMaartje 02 januari 2026
Ik heb dit boek twee sterren gegeven. Drie sterren voelt voor mij simpelweg als te veel.

Laat ik vooropstellen: Het geheim van de tradwife snijdt actuele en maatschappelijk relevante thema’s aan. Het fenomeen ‘tradwife’, de invloed van social media, schijnperfectie, manipulatie en afhankelijkheid. Het zijn onderwerpen die belangrijk zijn om te bespreken en die deze tijd goed typeren. Ook de vormgeving van het boek is slim gedaan: het wordt gepresenteerd als thriller, terwijl titel en cover eerder richting roman sturen. Daardoor spreekt het boek een brede doelgroep aan. Commercieel is dat sterk en doordacht.

Toch bleef ik als lezer vooral met de vraag achter: waarom raakt dit boek zó veel mensen?

Voor mij voelde het verhaal geregeld als een soort B-film in boekvorm. Het idee is intrigerend, maar de uitwerking bleef oppervlakkig en soms ongeloofwaardig. De spanningsopbouw leunt vooral op suggestie, innerlijke gedachten en aannames van personages, terwijl er inhoudelijk relatief weinig gebeurt. Door de wisselende perspectieven bleef ik wel nieuwsgierig, maar echte spanning heb ik nauwelijks ervaren.

Wat voor mij zwaarder weegt, is dat de laatste hoofdstukken aanvoelen als een opeenstapeling van toevalligheden en overdrijving. Dat haalt de geloofwaardigheid omlaag en doet afbreuk aan de impact die het verhaal zou kunnen hebben. Het geheel krijgt daardoor iets Amerikaans-groots en dramatisch, maar mist emotionele diepte en nuance.

De schrijfstijl is toegankelijk en leest vlot, met korte zinnen en veel open eindjes die de nieuwsgierigheid prikkelen. Tegelijkertijd kwam ik slordigheden tegen (typo’s, onduidelijke dialogen), wat het gevoel versterkte dat het boek snel is geproduceerd en minder zorgvuldig is afgewerkt.

Wat ik wél sterk en origineel vond, zijn de korte reacties en hashtags boven de hoofdstukken, een slimme en eigentijdse toevoeging die direct sfeer neerzet en nieuwsgierig maakt.

Alles bij elkaar voelde dit boek voor mij als een verhaal dat meelift op een trend, in plaats van er werkelijk diepgang aan te geven. Het heeft een interessant uitgangspunt, maar blijft in de uitwerking te vlak, te toevallig en te weinig geloofwaardig om echt te raken.

Voor mij blijft het daarom bij twee sterren en bij deze ene kennismaking met deze auteur.

Meer recensies van MarieMaartje