Interessant plot met vreemde afslagen

MarleenM 13 januari 2026
Let op, spoilers!

Ik heb het boek met veel plezier en ook snel gelezen. Er zit magisch realisme in. Het is niet het niveau van García Márquez, maar het is onderhoudend genoeg. Juist daarom is het zo gek dat er meerdere ongeloofwaardige afslagen in het boek zitten. De ongeloofwaardigheid zit dus vreemd genoeg niet in het magisch realisme, maar in situatieschetsen of acties van de hoofdpersonen. Want waarom vindt Opaline - als ze vlucht uit Parijs - een reis naar het platteland bij Tours niet veilig, maar met trein en boot naar Dublin wel? Hoezo is de getrainde academicus al tijden aan het zoeken naar een spoor van Opaline en vindt de onopgeleide Martha haar met tien seconden googelen? Het is 2021!
Het vreemdst vond ik nog wel haar terugkeer in Dublin, na al die jaren. Ze wandelt zo de winkel in, die er gewoon nog is, en gaat er weer wonen, zonder bij haar voormalige vriend en huisbaas aan te bellen. Als ze hem uiteindelijk gaat zoeken, belt ze niet aan bij het buurhuis - waar hij woonde - maar gaat ze naar de bank waar hij werkte. Zo zitten er zeker tien vreemde plotwendingen in en onlogische acties in het boek. Dat heeft wat mij betreft een ster gekost.

Meer recensies van MarleenM