Dit is hoe een echte thriller moet zijn
Jan van der Cruysse is ex-woordvoerder van Brussels Airport en is thans werkzaam als specialist in crisicommunicatie. Sinds 2016 is hij misdaadauteur. Win Win is het zesde boek van hem in het misdaad- en thrillergenre.
Laura is een Belgische studente die computerwetenschappen studeert in Edinburgh. Zij lost graag puzzels op en is goed in het ontcijferen van codetaal. Op een dag ontvangst zij van een onbekende afzender een ansichtkaart en een ticket voor een vlucht naar San Francisco. Dit is het begin van een verhaal dat zich afspeelt op verschillende continenten waarin actuele onderwerpen als verdronken bootvluchtelingen, handel in covid-vaccins, de ontwikkeling van een traagwerkend gif en cryptofoons en cryptomunten een rol spelen.
Vanaf het begin wordt de nieuwsgierigheid van de lezer gewekt en wordt de spanning opgevoerd. Er lopen diverse verhaallijnen door elkaar in het heden en het verleden. Het verhaal speelt zich op verschillende plekken af en kent vele personages. Doordat boven iedere alinea is vermeld op welke plaats en tijdstip het verhaal zich afpeelt raakt de lezer niet in de war en blijven de verschillende verhaallijnen duidelijk gescheiden. Als lezer ben je constant op zoek naar de verbanden tussen de verschillende verhaallijnen. De meeste personages hebben een kleine rol en een aantal personages heeft een hoofdrol. De personenlijst achterin kan gebruikt worden als geheugensteun.
De verschillende verhaallijnen zijn tot in de puntjes verzorgd en goed uit- en afgewerkt. Korts krachtige dialogen, korte, vlotte, pakkende zinnen en filmische beschrijvingen kenmerken de schrijfstijl. Het is een verhaal dat zich in sneltreinvaart afspeelt, zodat de schrijfstijl goed past bij de inhoud van het verhaal. Daarnaast ontbreekt het in het verhaal niet aan de nodige dosis humor. De spanning wordt gedurende het gehele verhaal vastgehouden. Het verhaal kent een tenslotte een zeer sterke plot.
Dit is hoe een echte thriller moet zijn. Omdat ik niets heb aan te merken op het boek krijgt het boek van mij 5 sterren.