De beste leugen
Wanneer haar vader overlijdt, voor wie ze de laatste jaren intensief heeft gezorgd, kan Leslie een behoorlijke erfenis verwachten. Maar de erfenis kan alleen worden uitbetaald wanneer ze met haar zus Robin, die ze al 10 jaar niet meer heeft gezien, bij de notaris verschijnt. Wanneer ze Robin na een zoektocht eindelijk heeft gevonden in Las Vegas, blijkt ze vlak daarvoor te zijn gestorven aan een overdosis.
In paniek vlucht Leslie weg uit het huis en ze komt uiteindelijk, op een parkeerplaats van een restaurant, Mary tegen. Wanneer Leslie haar verhaal aan Mary vertelt, wanhopig en in paniek omdat ze het geld echt nodig heeft, bedenken de vrouwen samen een plan. Mary lijkt genoeg op Robin en is actrice, dus zij zal zich voordoen als Robin en krijgt voor haar hulp de helft van de erfenis. Wat kan er misgaan?
Het verhaal wordt verteld vanuit 3 perspectieven: dat van Leslie en dat van Mary in het heden en door het perspectief van Robin krijg je meer achtergrondinformatie over het verleden. Deze perspectiefwisselingen zorgen voor afwisseling en een steeds vollediger beeld van de situatie. Iedereen heeft geheimen, iedereen vertelt leugens, niets is wat het lijkt, wie kun je vertrouwen en wie vertelt de beste leugen?
Als je dit boek gaat lezen met de verwachting dat er een hele spannende thriller voor je ligt, dan kom je wellicht bedrogen uit. Ik zou ‘De beste leugen’ eerder een psychologische roman met mysterieuze elementen willen noemen. Het verhaal kabbelt namelijk behoorlijk, al lukt het de auteur wel om je nieuwsgierig te maken naar de verschillende geheimen en motieven, zeker wanneer blijkt dat ook Leslie niet de volledige waarheid spreekt. Richting het einde zorgen enkele plotwendingen voor wat onverwachte onthullingen, maar het boek moet het verder vooral hebben van de (goede) psychologische uitwerking van de personages. Het is een boek over familiebanden, geheimen, leugens, psychische problemen en een herhaling van het verleden. Hoewel de uitwerking niet precies is wat ik ervan verwachtte, is het verhaal wel goed voor een aantal prima leesuurtjes!