Een indrukwekkend boek over een inspirerende vrouw!

Marloes Marloes
28 mrt 2020

In 2008 vertrekt Kimberley Motley vanuit Amerika naar Afghanistan om daar vaardigheidstrainingen te geven om te helpen bij de opbouw van een beter rechtssysteem, terwijl haar man en kinderen in Amerika blijven wonen. Wanneer haar contract afloopt, is ze vastbesloten om te blijven en het lukt haar uiteindelijk om daar als eerste buitenlander een advocatenpraktijk te runnen.

In ‘De wet van Motley’ beschrijft ze hoe ze beland is in Afghanistan, vertelt ze over zaken die ze behandeld heeft en wat ze allemaal heeft meegemaakt. Schrijnende, soms haast ongelofelijke zaken, zoals de verdediging van een jonge vrouw die weigerde met haar verkrachter te trouwen, een zesjarig meisje dat dreigde te worden uitgehuwelijkt om de schuld van haar vader in te lossen en de vrijlating van buitenlanders die zonder eerlijk proces waren veroordeeld.

Ze krijgt te maken met een ander rechtssysteem, waar niet alleen de wetten, maar ook de sharia en gebruiken, informele wetten, van belang zijn bij een proces. Ze vecht tegen corruptie, zet zich in voor mensenrechten en de positie van de vrouw en blijft strijden voor rechtvaardigheid en gerechtigheid, waarbij ze vaak moet improviseren en het vertrouwen van haar cliënten moet krijgen. Je krijgt een inkijkje in Afghaanse gevangenissen en rechtszalen en leest over verhalen die ik nog niet kende. Een indrukwekkend boek over een inspirerende vrouw, zeker een aanrader als je interesse hebt in rechtssystemen!

Meer recensies van Marloes