Een krachtige maar ook droevige familiegeschiedenis
Margot Lee is samen met haar moeder Mina opgegroeid in Koreatown in Los Angeles, maar gedurende de jaren zijn ze steeds verder van elkaar vervreemd geraakt en ze hebben vrijwel alleen nog telefonisch contact. Wanneer Margot van Seattle naar LA reist, om een vriend te helpen met zijn verhuizing en om haar moeder weer op te zoeken, ontdekt ze dat Mina is overleden. Geschokt beseft Margot dat ze vrijwel niets weet over haar moeder en ze gaat op zoek naar antwoorden op haar vragen.
Mina kwam in 1987 aan in LA, zonder iets om naar terug te keren. Ze probeerde haar leven op te bouwen, werkte keihard, sloot vriendschap en werd verliefd. Een verliefdheid met grote consequenties die leidde tot een leven vol onzekerheid, verdriet, verlangen, machteloosheid en aanpassingen, maar ook een leven vol liefde voor haar dochter. Ze sprak vrijwel geen Engels, dat hoefde nooit in Koreatown, terwijl Margot zich steeds verder afkeerde van de Koreaanse cultuur en moeder en dochter meer en meer uit elkaar groeiden.
Deze debuutroman onderzoekt de gevolgen van immigratie, de betekenis van familie, de kracht van vriendschap, het gevoel van ontheemding en nooit echt ergens bij horen. De zoektocht van Margot leidt haar richting het verleden van haar moeder, waardoor zij zich eindelijk openstelt voor het ware verhaal van Mina, ze ontdekt geheimen die haar hele leven voor haar verborgen zijn gebleven en ziet Mina in een ander licht. Door de afwisseling van perspectieven, je volgt Margot in het heden en Mina in het verleden, is het soms net alsof Margot vragen stelt en Mina antwoord geeft, waardoor het plaatje steeds verder wordt ingevuld.
Terwijl het karakter van Mina steeds duidelijker wordt, bleef Margot voor mij meer op de vlakte, heb ik niet het gevoel dat ik haar echt heb leren kennen. Ik had graag meer willen lezen over haar gevoelens rondom deze verwijdering, over de afstand en de schaamte die zij voelde. Het verhaal blijft ingetogen, maar is toch ook liefdevol, ontroerend en betekenisvol. Een enerzijds krachtige maar ook droevige familiegeschiedenis, omdat er eigenlijk pas begrip komt en de moeizame band sterker wordt wanneer het te laat is. Een interessante inkijk in de Koreaanse cultuur en een mooi, soms mysterieus verhaal!
3.5⭐️