Queenie

Marloes Marloes
21 mrt 2021

De 25-jarige Queenie Jenkins, een Jamaicaans-Britse vrouw uit Londen, heeft het zwaar. Na de breuk met haar vriend Tom en haar verhuizing uit hun gezamenlijke flat raakt ze de weg een beetje kwijt. Ze neemt slechte beslissingen, zoekt haar toevlucht in datingapps, heeft veel losse seksuele contacten met mannen die slecht voor haar zijn, ze heeft problemen op haar werk, waar ook niemand naar haar ideeën luistert, het contact met haar vriendinnen verslechtert en wanneer ze voor de zoveelste keer aanklopt bij de kliniek voor seksuele gezondheid, geeft het personeel haar het nummer van een therapeut.

Queenie is een interessant, sterk maar onzeker, liefdevol personage met veel humor, en je krijgt al gauw sympathie voor haar, ook al begreep ik haar acties zeker niet altijd. Ze krijgt te maken met racisme en seksisme, vooroordelen op basis van haar huidskleur, ze heeft moeite om haar plek te vinden in de maatschappij en dan zit er ook nog een cultureel stigma op therapie, over bepaalde zaken praat je nou eenmaal niet. Dit alles zorgt ervoor dat Queenie steeds verder afglijdt, terwijl je haar als lezer zoveel beters gunt en hoopt dat ze uit haar diepe dal kan klimmen.

Ondanks de zware onderwerpen heeft de auteur de gebeurtenissen toch vooral luchtig opgeschreven, al zit er natuurlijk een diepere laag onder, en leest het boek zeer vlot. De weergegeven chatgesprekken van de vriendinnengroep hebben veel toegevoegde waarde voor het verhaal, omdat ze zorgen voor scherpe humor, inzichten en eerlijkheid.

De acties en gedachtegang van Queenie leer je beter begrijpen wanneer ze in therapie gaat en je leert over haar verleden, over bepaalde trauma’s, over haar echte gevoelens. Hoewel ik snap waarom dat pas tegen het einde van het boek aan bod komt, had ik haar liever eerder op deze manier willen leren kennen, omdat dat zorgt voor verdieping en zo de ogenschijnlijke chaos van het begin duidelijker wordt. Desondanks is dit een sterk verhaal over de lasten van het zijn van een zwarte vrouw, leren houden van jezelf, relaties, krachtige vriendschappen en problemen waar ongetwijfeld niet alleen Queenie mee worstelt. Het lezen waard!

3.5-4⭐️

Meer recensies van Marloes