Een ontroerend en indrukwekkend verhaal dat laat zien dat niets in het leven vanzelfsprekend is

Marloes Marloes
23 mrt 2021

Sylvia en Paul zijn al jaren samen en hebben twee jonge kinderen, wanneer Sylvia op haar 38e de diagnose terminale kanker krijgt. Ze besluit een handleiding te schrijven voor haar man, een handleiding die alleen hij mag lezen. Een handleiding die volkomen oprecht is, met eerlijkheid als laatste blijk van liefde. In deze handleiding schrijft ze over praktische zaken, over de karaktertrekken van hun kinderen, over hoe hij bepaalde zaken volgens haar het beste zou kunnen aanpakken.

Daarnaast schrijft ze over haar verleden, over het ontstaan van hun liefde en hun huwelijk, over obstakels die ze hebben moeten overwinnen omdat een huwelijk soms hard werken is, ze schrijft over grote vreugde en over gedeeld verdriet. Omdat ze beloofd heeft om volkomen eerlijk te zijn, biecht ze ook een lang bewaard geheim op.

“Je bent straks weduwnaar, een begeerlijke partij. Nog steeds sexy, ondanks de grijze haren en de steeds diepere rimpels. Een beetje hulpeloos. Daar zijn vrouwen gek op. Voor ik hier kwam, zag ik ze al rondcirkelen, die bakblikbitches met hun gehaktovenschotels en hun gespeelde bezorgdheid.”

In afwisselende hoofdstukken lees je delen uit Sylvia’s handleiding, over het leven van Sylvia en Paul samen en over het leven van Paul en de kinderen na Sylvia’s dood. De personages zijn goed uitgewerkt, al voelde ik bij vlagen wel een bepaalde afstand, alsof ik ze niet écht door en door heb leren kennen, terwijl ze zich op andere momenten volledig openstellen. Af en toe voelde het wat gereserveerder en soms vond ik dat Sylvia nog wel iets meer op de (ouderschaps)kwaliteiten van Paul mocht vertrouwen, maar ze geeft ook vaak mooie adviezen en ze wil alles opschrijven omdat haar versie van gebeurtenissen samen met haar zal sterven.

Het boek is goed en vlot geschreven, vol mooie zinnen en observaties, het is meeslepend en soms ontroerend, terwijl er ook ruimte is voor humor. De personages zijn niet perfect, wat ze realistisch maakt, al zorgt dat er ook voor dat ze niet altijd even sympathiek overkomen. Het is een boek over een liefdesgeschiedenis, over een familie, over hoe iedereen anders rouwt, over het moederschap, over geheimen, over diepe liefde en over iets achter willen laten. Een verhaal over ambities, over vriendschappen, over doorleven na een groot verlies en over dierbare herinneringen. Het verhaal maakt indruk, zorgt af en toe voor kippenvel en laat zien dat niets in het leven vanzelfsprekend is.

3.5⭐️

Meer recensies van Marloes