verrassende power-vrouw
Cleopatra De memoires door Margaret George
We volgen, zoals de titel aangeeft, het leven van Cleopatra vanaf de leeftijd van 7 jaar tot haar overlijden. Op 7 jarige leeftijd ziet ze aan de hand van haar vader voor de eerste keer ‘de echte Romeinen’. Een ontmoeting die een grote rol zal spelen in haar leven.
Het boek is geschreven vanuit het standpunt van Cleopatra en is dus in de ik-vorm. Via dialogen en haast filmische beschrijvingen leer je haar kennen in alle facetten van het leven. Ze is de koele heerseres, de aanvoerder van het leger en waardig tegenstander van Octavianus. Dit in schril contrast met haar trouw in vriendschappen en liefde voor haar kinderen. Ze is de vurige minnares van Caesar en liefdevolle echtgenote van Marcus Antonius. Deze 2 laatste personages spelen natuurlijk een grote rol in het verhaal maar het boek gaat verder dan dat. Het is eveneens een goede beschrijving van het leven en de maatschappij in die tijd.
Dit alles geschreven in een vlotte stijl en een mooie afwisseling in dialogen en beschrijvingen maken dat je helemaal meegenomen wordt naar het Egypte en Rome van toen.
Het is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Cleopatra en haar tijd. Gezien de schat aan historische informatie verbaast het me niets dat de schrijfster 4 jaar over dit boek heeft gedaan en talloze keren naar Rome, Egypte en omgeving is geweest.
Ik dank libelle leesclub en uitgeverij Roularta om mij de kans te geven dit boek te lezen.