Advertentie

Dit boek speelt zich af in 1979. Erlendur is nog maar net begonnen bij de recherche nadat hij een aantal jaren bij de geüniformeerde politie heeft gewerkt, waar hij oa de dood van een zwerver onderzocht. Marion Briem is zijn mentor ,maar laat hem de vrije hand ook waar het privé onderzoeken betreft. In een meer bij een krachtcentrale wordt het lichaam gevonden van een jonge man die van grote hoogte moet gevallen zijn, dus het is allerminst een natuurlijke dood. Het slachtoffer werkte op de Amerikaanse basis waar hij vliegtuigen herstelde en z'n auto wordt teruggevonden met lek gestoken banden aan . Als ze vragen willen stellen op de basis is de legerleiding helemaal niet bereid tot medewerking.
De jonge Erlendur is reeds toen al geïnteresserd in mysterieuze verdwijningen en bijt zich vast in een oude zaak uit 1953, niet zo lang na de oorlog. De net 18 geworden Dagbjört verdween toen op weg naar school. Destijds werden er totaal geen aanwijzingen gevonden, kan de nieuwe inspekteur het beter doen?
Ook dit is weer een zalig boek dat de weinig gekende geschiedenis van het na-oorlogse IJsland en de Amerikaanse invloed op de, samenleving belicht. Ik was blij dat Erlendur opnieuw een actieve rol speelt in het verhaal, maar het lijkt erop dat de schrijver zich nu richt op het verleden en de eerste jaren van Erlendur en z'n vriendschap met z'n baas Marion Briem in de kijker wil zetten. Met boeken van deze kwaliteit kan je hem dat onmogelijk kwalijk nemen, maar natuurlijk wil ik ook graag weten hoe het hem, z'n kinderen en collega's vergaat nadat hij het lot van z'n broertje kon ontrafelen.

Reacties op: De jonge Erlendur

232
Onland - Arnaldur Indridason
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker