Advertentie

Vera Buck

Het boek van de vergeten artiesten

Vera Buck heeft met ‘Het boek van de vergeten artiesten een mooi werkstuk afgeleverd.

Het ca 660 bladzijden tellende boek neemt de lezer mee van de tijd rond de eeuwwisseling 1900 tot 1939. De hoofdpersoon Mathis groeit onder vervelende omstandigheden op in een boerendorp ver van de ‘wereld’.

Zo af en toe komt de ‘wereld’ door middel van het bezoek van een groep rondreizende kermisartiesten aan zijn leefwereld.

M. raakt onder de indruk van de reizigers en hij zorgt ervoor dat hij als 15-jarige in dienst komt van een reiziger die een act heeft met een Rontgenapparaat. Hij verlaat familie en dorp, reist met z’n baas door Duitsland en omgeving. Na de dood van z’n baas neemt M. diens plaats in. M. is zo’n 30 jaar ‘Doorlichtartiest’. We maken kennis met een groot aantal artiesten, die een beschrijving vinden in een boek dat M. jarenlang bijhoudt.

In de Jaren 30 wonen de reizigers in Duitsland. Het is de tijd dat Hitler en z’n kompanen aan de macht geraken en in de wereld van de nazi’s is er geen plaats voor ‘afwijkende’ mensen. De reizigers en alle andere mensen die niet passen in het ideaalbeeld worden vervolgd en verwijderd uit de samenleving. M. wil uit Duitsland vluchten , samen met zijn partner Meta en haar broer. Er volgen vele spannende scenes in het boek, maar uiteindelijk na vele ontberingen bereiken M. en Meta het beloofde land Amerika. Twee jaar na hun vlucht verschijnt ‘Het boek van de vergeten artiesten’. M. is dan inmiddels overleden als gevolg van de stralingsziekte die hij heeft opgelopen door zijn werk met het Rontgenapparaat.

Het bijzondere aan het boek is dat het verhaal wisselend speelt in begin 1900 en de jaren 30. Deze opbouw maakt het boek spannend en interessant. Je leert als lezer heel veel over de omstandigheden in de verschillende perioden en over het leven van de ‘vergeten artiesten’ Er gaat een wereld open voor de lezer!

Reacties op: Mooi!

27
Het boek van de vergeten artiesten - Vera Buck
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 27,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker