Onthaasten

Moniek11 Moniek11
17 mrt 2021

Tijdens mijn studie heb ik de cursus "Modernisme" gevolgd en hier leerde ik over de 'Stream of consciousness', een gedachtenstroom op papier. Dat is de stijl die ook in dit boek wordt gehanteerd.

In het begin had ik moeite met het tempo van het boek, je kunt het alleen maar traag lezen, desnoods hardop, om de draad niet kwijt te raken. Lange zinnen waarin heel veel informatie wordt gegeven. En dat is precies wat Sander Kollaard mooi vindt aan dit boek, zo hoorde ik in een online sessie over dit boek, waar 1200 mensen aan deelnamen.

Het is een ideaal boek om mee te onthaasten en om de smartphone even bij weg te leggen.

Een stukje:
"En dat is nu jong zijn, dacht Peter Walsh terwijl hij langs hen liep. Vreselijke ruzie hebben - het arme kind zag er volstrekt wanhopig uit - zomaar midden op de ochtend. Maar waar ging het over, vroeg hij zich af; wat had de jongeman in de overjas tegen haar gezegd dat ze zo keek; wat voor vreselijke problemen hadden ze zich op de hals gehaald dat ze er allebei zo wanhopig uitzagen op een stralende zomerochtend? Het grappige van terugkomen naar Engeland, na vijf jaar, was hoe alles, in elk geval de eerste dagen, de aandacht trok alsof je het nooit eerder had gezien: geliefden die kibbelen onder een boom, het huiselijke gezinsleven in de parken. Nog nooit had Londen er zo betoverend uitgezien - met zijn zachte verten, zijn rijkdom, zijn groen, zijn beschaving, na India, dacht hij, kuierend door het gras."

Korte uitleg: Peter Walsh wilde met Clarissa trouwen maar zij trouwde met Richard Dalloway. Het speelt zich af na de Eerste Wereldoorlog en het ruziënde stel was in een crisis beland, omdat de man, Septimus, een oorlogstrauma heeft.

Het is echt zo'n boek waarvan je weet dat het een klassieker is, maar nog niet hebt gelezen.

Meer recensies van Moniek11