EEN VERSCHRIKKELIJKE WAARHEID...

Monique Elizabeth Monique Elizabeth
29 mrt 2023

Het niet te bevatten verleden van de Holocaust is in dit verhaal op een luchtige manier beschreven: vanuit het kind, voor een kind. Maar ook voor een volwassene leest dit prachtige compacte boek soepel en natuurlijk, terwijl wij weten wat er is gebeurd en misschien vanuit de insteek van het kind nog beter kunnen voelen wat de impact op deze Daniel en alle kinderen heeft gehad, als zij het er levend af hebben gebracht.

De auteur is in de huid van de jonge Daniel gekropen en heeft een karakter neergezet die de foto op de omslag eer aandoet. De steeds weer positieve houding van Daniel, zijn aanpassingsvermogen, zijn drang tot overleven, maar ook de moed van zijn ouders en het volle vertrouwen van het kind komen in dit verhaal sterk tot uiting.

" De soldaten tellen hun hoofden. Daniel staat rechts achteraan. De zuster kijkt goedkeurend naar hem. Hij kijkt naar de kinderen om hem heen. Het meisje naast hem is iets langer dan hij. Zal zij straks ook uit de rij…? "

Hij is de uitverkorene.

Het boek is als een geschenk voor wie het leest; als een herinnering aan iets duisters dat we moeten zien te integreren in ons hedendaags bestaan.

Hoe het ook in werkelijkheid is gegaan zullen we nooit weten, maar de verschrikkelijke waarheid is in dit verhaal prachtig door de auteur verwoord.

Meer recensies van Monique Elizabeth