Familieroman in een historisch jasje
De zoon van Machiavelli is een historische roman die zich afspeelt in het Florence van de 16de eeuw, geschreven door Catharina Botermans.
We maken kennis met Nicollo Machiavelli die zijn zoon Bernardo probeert voor te bereiden om hem op te volgen in het stadsbestuur van Florence. Bernardo voelt hier helemaal niets voor maar durft niet goed tegen de wil van zijn dominante vader in te gaan. Zijn zus Primavera worstelt ook met de dominantie van haar vader, zij zou graag intreden in het klooster maar haar vader geeft haar daarvoor geen toestemming.
Catharina Botermans is er knap in geslaagd om een historische gebeurtenis te verpakken in een boeiende familieroman. Haar schrijfstijl is beeldend zonder lange ingewikkelde zinnen, korte hoofdstukken maken het boek aangenaam om te lezen .
In het boek volgen we Bernardo en Primavera in hun ontwikkeling en zoektocht naar hun eigen pad. Bernardo verzamelt uiteindelijk voldoende moed om zijn hart te volgen en ook Primavera komt op verrassende wijze daar waar ze het allerliefst wil zijn. Verwacht geen wapengekletter van de zich verzettende zoon of een lesje politiek ten tijden van de Italiaanse renaissance want dat staat voor mij in dit boek niet op de voorgrond.
Houd je van een boek waarin de historische feiten en gebeurtenissen de boventoon voeren dan zul je dit boek waarschijnlijk te zoet vinden. Houd je echter van een boek waarin de ontwikkeling van de personages op de voorgrond staat dan weet ik zeker dat dit een fijn boek voor je is.