Wat doet een crisis met een mens

Nadia Nadia
8 mrt 2022

Zelfs als alles eindigt is een Zweedse klimaatroman geschreven door Jens Liljestrand. Het origineel Även om allt tar slut is vertaald door Eline Jongsma.

Tijdens een extreem hete en droge zomer breken er in de Zweedse bossen grote branden uit. Door de oprukkende branden moeten duizenden mensen vluchten. Ook Didrik en zijn gezin- zijn vrouw Carola, de kinderen Vilja en Zack en baby Becka -moeten hun vakantiewoning hals over kop verlaten en slaan op de vlucht voor het verwoestende vuur. Melissa, influencer en voormalig maîtresse van Didrik, woont tijdelijk in een luxe appartement in het roerige en chaotische Stockholm. Via Melissa leren we Andre, zoon van een succesvolle tennisser, kennen.

Via vier perspectieven vertelt Liljestrand een verhaal over een crisis, in dit geval bosbranden ontstaan door klimaatverandering, wat dat doet met onze wereld maar vooral wat voor mens je wordt als het ondenkbare gebeurt. Ieder perspectief is een verhaal op zich en Liljestrand is er goed in geslaagd om de vier perspectieven te verweven tot één verhaal. Door gebruik te maken van vier verschillende personages wordt ook de crisis belicht vanuit vier verschillende invalshoeken en dat biedt stof tot nadenken. Nadeel van de perspectiefwisselingen is dat de vaart van het verhaal er een beetje uitgaat.

Zelfs als alles eindigt is een actuele roman die hier en daar over de top gaat, waarbij het zwaartepunt meer ligt bij de psychologie dan bij klimaatproblematiek. De personages kruipen niet echt onder je huid, kunnen ronduit irritant overkomen, zetten je echter wel aan het denken door middel van rake uitspraken:
“we moeten ze duidelijk maken dat we niet het meeste te vrezen hebben van de natuur.
We hebben het meest te vrezen van elkaar.”

Meer recensies van Nadia