The Perks of Being a Wallflower

nathandp nathandp
26 mrt 2024

The perks of Being a Wallflower is een young adult, coming-of-age roman geschreven door Amerikaanse schrijver Steven Chbosky. Het boek was voor het eerst gepubliceerd op 1 februari 1999. Het boek is ingesteld in de vroege jaren 90, met als hoofdpersoon Charlie.
Steven Chbosky, de auteur van het boek, is geboren in Pittsburgh, Pensylvania op 25 januari 1970 (54 jaar). In 1992 is hij afgestudeerd van de University of Southern California’s filmic writing en screenwriting program. In 1994 was hij bezig met het schrijven van een boek, wanneer hij de zin ‘’I guess that’s just one of the perks of being a wallflower’’ schreef. Geïnspireerd door deze zin begon hij met het schrijven van The Perks of Being a Wallflower. In 2019 bracht hij een boek genaamd Imaginary Friend uit, een vervolg van zijn bestseller The Perks of Being a Wallflower.
Charlie is een 15 jaar oude tiener, die brieven begint te sturen naar iemand geadresseerd als ‘’Dear friend’’. Charlie gebruikt in deze brieven niet de echte namen van mensen die hij noemt, zelfs niet die van hem zelf. Dit doet hij omdat hij niet wilt dat degene naar wie hij de brieven stuurt er achter komt wie hij is. Hij verteld dit persoon over zijn dagen in zijn ‘freshman year’ (eerste jaar) van high school in een ‘suburb’ (buitenwijk) in Pittsburgh, Pensylvania.
De roman beschrijft Charlie zijn onconventionele manier van denken, terwijl hij de wereld van adolescentie navigeert. Chbosky heeft de karakters van het boek, en sommige andere aspecten van het boek bedacht op inspiratie van zijn eigen herinneringen. Het boek bespreekt thema’s zoals sexualiteit, seksueel misbruik, mentale gezondheid en het recreatieve gebruik van drugs.
Persoonlijk vind ik dit een heel leuk boek. Het boek oogt in de eerste paar brieven als een saai boek (zoals de meeste boeken), maar volgen van een schijnbaar doodnormaal leven van een tiener is toch nog best interessant. Charlie schrijft over het ontmoeten van mensen die zijn hele leven op zijn kop gooien. Je kan duidelijk zien dat hoe Charlie’s leven veranderd door nieuwe ervaringen die hij beleeft door het ontmoeten van 2 ‘seniors’ (mensen in hun laatste jaar van high school). Het is erg interessant om te zien hoe een persoon als Charlie omgaat met mensen die eigenlijk soort van in een compleet andere wereld dan hem leven, terwijl ze naar dezelfde school gaan, in dezelfde stad, in dezelfde staat. Je kan duidelijk zien dat Charlie een rond personage is, met hoe erg hij veranderd gedurende het boek. Tijdens het lezen heb je ook het gevoel dat elk stukje op zijn plek valt, omdat je leert over Charlies verleden en hoe hij reageert op de mensen om hem heen.
Alles bij elkaar genomen is The Perks of Being a Wallflower een pakkend boek, en ik ben benieuwd naar het vervolg. Dit is zeker één van mijn favoriete boeken.

Meer recensies van nathandp