Schindler's list voor jongeren
Er zullen weinig mensen zijn wie Schindler's list niet kennen, is het niet het originele boek, dan wel de door velen geziene en gelauwerde film versie van Steven Spielberg.
Een meisje op Schindler's list is het verhaal van een van de overlevenden van de echte Schindler's list. Verteld door een overlever, en uitgebracht op een manier waardoor het verhaal en de materie voor jeugdigen begrijpelijk en toegankelijk verteld wordt. Dit boek verteld het verhaal door de ogen van Rena Finder. Voor volwassenen is het een prettige aanvulling op de hiervoor benoemde film. Maar nog knapper is dat dit boek succesvol is geschreven voor de jeugd.
Onderwerpen als de Holocaust klinken al snel zwaarbeladen, niet onbegrijpelijk, want de periode waarin dit plaatsvindt is er één van de zwarte bladzijden in onze geschiedenis. Toch weet Rena Finder, samen met Joshua M. Greene een toon te vinden waardoor deze periode -WWII- en vooral dit specifieke verhaal van Oscar Schindler, bereikbaar, begrijpelijk en vooral menselijk verteld kan worden. Gruwelijkheden worden niet uit de weg gegaan, de angst van het onbekende, de angst van niet weten waar je aan toe bent komen allemaal langs. Toch gebeurt dit op een toon waarvoor dit verhaal voor vooral jeugdige lezers, zeer toegankelijk wordt gemaakt.
Voor volwassenen is er gelukkig genoeg keuze in literatuur, en verhalen van overlevenden om verder te lezen. Maar juist voor de jeugdige lezers zijn er weinig titels welke zo treffend en menselijk vertellen over deze moeilijke periode. Een aanwinst voor iedere boekenplank, en een aanrader voor de serieuze (school)bibliotheek.