Avonturen in het Hertogdom van Gelre: 'Het zwaard van Ridder Roeland'
'Brullend springt het monster naar voren, zodat Reinoud verschrikt terugdeinst.'
Dit is hoe het Berend Jager zijn boek 'Het zwaard van Ridder Roeland' begint. Het verhaal gaat over het zwaard Durendal, beroemd geworden door Ridder Roeland. Maar vooral ook, volg je in dit verhaal de gezel Reinoud, wie in de leer is bij Meester Simon, de beste wapensmid van Gelre. Meester Simon vertrouwd Reinoud een geheim toe, hij heeft het beroemde zwaard Durendal in zijn bezit. Meester Simon denkt dat verder niemand zijn geheim kent, maar hij heeft buiten Adolf van Egmond gerekend, de hertog van Gelre. Helaas voor meester Simon heeft de hertog zijn zinnen gezet op het zwaard Durendal. Als de smid het zwaard niet goedschiks wil verkopen, dan zal de hertog alles op alles zetten om het zwaard op een andere manier in zijn handen te krijgen…
Het boek mag dan misschien al iets ouder zijn, uitgegeven in 1998, maar dit neemt niets af aan de kracht van het verhaal. Berend Jager weet de lezer eenvoudig naar het verleden mee te trekken. Stap voor stap, woord voor woord, wordt een beeld geschetst van de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt. Tijdens het lezen worden verschillende begrippen en benamingen ook uitgelegd. Over gezellen en edelen, donjons en minstrelen, maar ook de waard in een herberg. Verschillende bijgeloven en gebruiken passeren de revue tijdens het lezen van verhaal. Ook de sterke inkttekeningen - door Dick van de Pol - dragen bij aan het verhaal. Een aantal beelden zeer treffend een scene in het verhaal uit. Tevens is er de tekening van Het Valkhof en de plattegrond van Nijmegen, zoals deze eruit zagen rond 1450.
Zelf lees ik het boek nog geregeld met veel plezier. Niet alleen voor mijzelf als leesboek, maar vooral ook als voorleesboek komt dit verhaal nog steeds sterk over. Als je begint met openingszin, weet je al direct of je contact hebt. In mijn geval moest ik moeite doen om het boek tussentijds weg te leggen, daar mijn luisteraars bijna smeekten om niet toch nog even door te lezen.