Leuke YA!

NelineKr NelineKr
18 mrt 2020

[eigenlijk geef ik 3,5 sterren]
Wanneer een Koreaans-Amerikaanse jongen verliefd wordt op een wit meisje, zou dat normaal gesproken waarschijnlijk geen probleem zijn. Maar wel bij Frank Li thuis, waar zijn ouders strenge regels hebben. Om toch met Brit af te kunnen spreken doet hij alsof hij date met Joy, een mede-Tussenpersoon (zijn zelfverzonnen naam voor Koreaans-Amerikaanse kinderen).

“Misschien is het anders” van David Yoon (wie trouwens de man is van Nicola Yoon, schrijfster van “Everything, Everything”) is een boek dat veel over liefde gaat.
Frank wil graag zelf beslissen van wie hij houdt en voor wie hij kiest, maar ondanks dat wil hij toch zijn ouders trouw blijven. Behalve Franks liefdesleven, komt ook duidelijk in het boek de liefde die Frank voelt voor zijn ouders, zus en vrienden voor.
Het boek heeft realistische en duidelijke onderwerpen zoals racisme, elkaar loslaten en realiseren dat dingen anders gaan zoals jij ze had voorspeld.

De schrijver gebruikt makkelijk taalgebruik en korte zinnen waardoor het een erg fijn boek is om te lezen.
Sommige delen van het boek (vooral in het begin) zijn lastig om door te komen en zijn niet belangrijk of interessant voor het verhaal, maar in het algemeen heeft het boek een interessante verhaallijn. Er wordt soms wel veel gevloekt wat ik zelf nooit fijn vind om te lezen maar dat verschilt uiteraard per persoon. Er zitten genoeg grapjes in en voldoende emotie. David Yoon beschrijft op emotionele momenten heel goed hoe de personages zich voelen; je leeft helemaal mee in hun verdriet. Ik dacht tijdens het lezen van het boek dat het einde cliché en zoetsappig zou worden, maar dat was gelukkig niet zo.

De titel past perfect bij het boek, net als de ondertitel (“we willen allemaal zelf kiezen van wie we houden”).
In conclusie is het een boek dat fijn is om te lezen en een realistische inkijk geeft op het leven van een jongen die worstelt met verschillende culturen en probeert uit te zoeken van wie hij houdt. Is zeker de moeite waard om te lezen!

Meer recensies van NelineKr