Ambitieuze boodschap

Newton75 Newton75
2 mrt 2021

De titel "Helen van collectief trauma" had meteen mijn aandacht. Vanuit mijn werk als therapeut heb ik de indruk dat individueel trauma langzaamaan steeds meer onder de aandacht komt. Het besef hoezeer trauma onze dagelijkse werkelijkheid en samenleving beïnvloedt en bepaalt, lijkt echter amper nog door te dringen. Dit boek heeft de intentie om grote stappen te maken in die bewustwording. Het gaat bovendien nog een paar stappen verder. Niet alleen het herkennen van trauma op collectief niveau maar ook de ambitie om tot heling te komen op dit niveau.
Ik kan me voorstellen dat het boek vooral mensen aanspreekt die al in enige mate bekend zijn met trauma en de impact daarvan. Mensen die de behoefte hebben om het grotere plaatje te kunnen bevatten en die zich willen laten inspireren door vernieuwende zienswijzen. Mijn ervaring is dat het boek qua inhoud en schrijfstijl bewuste aandacht en tijd nodig heeft van de lezer om het geschrevene te bevatten. Er is een veelheid aan informatie in verwerkt.
Ik heb zelf de behoefte om iets concreet toe te kunnen passen als ik enthousiast ben over een concept. Wat ik er vooral uithaal wat je als individu kunt betekenen in het helen van trauma, is het verder ontwikkelen van je vermogen om volledig aanwezig te zijn in wat er is. Het helen van jezelf en daarmee steeds zuiverder aanwezig te kunnen blijven in de pijn om ons heen, wat bijdraagt aan de heling van onze omgeving.

Meer recensies van Newton75