Kinderjaren

NiekDros 27 november 2022
In het boek Kinderjaren beschrijft Oberski hoe de 2e wereldoorlog eruit ziet uit de ogen van een joodse kleuter. Zo wordt er onder andere beschreven hoe het was om opgepakt te worden. Daarvanuit wordt er op chronologische volgorde verteld hoe het was op een concentratiekamp en uiteindelijk ook hoe de bevrijding eruit zag. Dit wordt allemaal duidelijk beschreven. Hierdoor kan er op momenten duidelijk een grimmige sfeer worden geschept.
Na het lezen vindt ik het een mooi geschreven, maar op sommige momenten een moeilijk boek. Dit komt onder andere omdat het uit de ogen van een kind wordt verteld. Een andere reden kan zijn door het complexe (ronde) hoofdkarakter. Tijdens het lezen merk je echt dat er veel tijd een aandacht is gestopt in de manier van schrijven waardoor je helemaal in het boek wordt gezogen. Omdat het boek wat aan de korte kant is lees je er dus snel doorheen.