Prettige uiteenzettingen over een complexe thematiek

Nien91 13 december 2025
Ten eerste, fijn om te lezen hoe de schrijver (zonder al te persoonlijk te worden) zijn eigen zoektocht weet te verbinden aan meerdere perspectieven rondom het complexe thema van "family estrangement". Voor mij als ervaringsdeskundige op dit gebied vond ik het prettig dat het uiteenzettingen betrof en geen al te zware kost. Wat ik vooral erg kon waarderen was de diversiteit aan invalshoeken (sociologisch, psychologisch, cultureel, biologisch, filosofisch etc.) afgewisseld met ervaringsverhalen. Die wisselwerking werkt sterk, ik had het boek dan ook in relatief korte tijd uit. Veel van wat er geschreven was herkende ik vanuit mijn eigen zoektocht naar zingeving (dit bedoel ik niet religieus… ik bedoel daarmee “zin leren geven aan dat wat zinloos aanvoelde”).

De professionele houding (lees: emotionele neutraliteit) van de schrijver in het eerste helft van het boek vond ik prettig. Naarmate het boek vorderde en richting het einde ging, ontdekte ik steeds meer de schrijver als opiniemaker. Niet zozeer zijn persoonlijk verhaal - dat blijft bij sporadische details; maar vooral de manier waarop hij zijn eigen levensverhaal onderzocht heeft. Hij refereert in een later stadium ook naar zijn vorige werk.

Natuurlijk had ik met het ene hoofdstuk meer affiniteit dan het andere. Ik ben bijvoorbeeld net als de schrijver Queer (hetgeen later in het boek kort besproken wordt) en die uiteenzettingen schuurden mij in mijn eigen onverwerkte trauma’s. Een ander zal weer geraakt worden door andere hoofdstukken. Het eerste deel van het boek sprak mij daarom persoonlijk het meeste aan, omdat ik er veel (h)erkenning in vond. Het boek bevat genoeg invalshoeken voor een brede doelgroep om geïnspireerd door te raken. Het is zeker niet alleen voor ervaringsdeskundigen.

Het boek is vooral een mooi “rond” verhaal dat kan dienen als tussenstation voor zowel de schrijver alsmede de lezer. De uiteenzettingen geven nieuw stof tot nadenken. Het kan ervaringsdeskundigen helpen om zich minder alleen te voelen en om meer bekendheid te krijgen voor dit soort thematieken.

Let op: het boek is géén zelfhulpboek en geeft geen pasklare antwoorden op eigen levensvragen. Ik ben benieuwd naar vervolgwerken. Er zit veel potentieel in de afzonderlijke hoofdstukken. Sommige levensverhalen kunnen uitgewerkt worden tot romans. En bepaalde invalshoeken kunnen nog dieper uiteengezet worden in afzonderlijke boekwerken.

Ik ben dus oprecht zeer benieuwd naar hoe Haroon Ali zich verder gaat ontwikkelen in dit onderwerp. Smaakt naar meer.