Wat wij verzwijgen nodigt uit tot delen.
Voor de Hebban Leesclub las ik Wat Wij Verzwijgen van Aisha Dutrieux
Wat Wij Verzwijgen is een prachtig, beklemmend en belangrijk boek, welke je meeneemt in het verhaal van Mia, Mia vroeger en Mia nu.
Na het overlijden van haar oom is Mia in zijn huis, om op te ruimen en afscheid te nemen. In de tijd kijkt ze terug, op haar oom en hun verleden, namelijk het seksueel misbruik van haar oom en het (niet) reageren van de familie. Wat Wij Verzwijgen beschrijft zo helder de dynamiek tussen pleger van seksueel misbruik en het slachtoffer, de dubbele gevoelens en wat het wel/niet reageren van de omgeving teweeg brengt. De schrijfster prikt daar waar intergenerationeel en hedendaags trauma elkaar raken.
Aisha Dutrieux schrijft op een ingetogen manier, met rake zinnen die betoverend kunnen zijn. Het boek beschrijft een heftig thema, maar trekt je als lezer niet naar beneden.
Het boek bevat autobiografische elementen; waarin je je kunt herkennen, wat vragen oproept maar ook zou kunnen beantwoorden. Dat maakt dit ook een, zoals ik eerder noemde, belangrijk boek. Hopelijk nodigt Wat Wij Verzwijgen uit tot delen. Zodat er niet meer gezwegen hoeft te worden.