Uniek luguber boek

Nienkeleestgraag 17 februari 2026

Het lied van de ooievaar en dromedaris is een dikke pil van de Nederlandse schrijfster Annet Daanje, bestaande uit meerdere losse verhalen. Ieder verhaal geeft de lezer een stukje extra informatie over de hoofdpersoon uit dit boek: Eliza May Drayden en tevens over haar zus Millicent.

De lezer maakt kennis met de vrouwen als het eerste verhaal start in het jaar 1847 in het dorpje Bridge Fowling, in Yorkshire.

Raar uniek luguber boek is de omschrijving die ik aan het boek geef; erg goed maar niet prettig mooi. Daardoor zal ik het boek niet snel aanraden. Het is wel taalkundig zeer goed en prettig lezend geschreven. Dit geldt vooral voor het begin en het einde van het boek. De verhalen zijn in de derde persoon verteld door elf vertellers en worden afgewisseld door brieven. Anjer Daanje was bij het schrijven geïnspireerd door het werk en leven van Emily Brontë.

Ik vind het fijn om nu te begrijpen waarom het boek de doorbraak betekende voor de auteur en de Libris Literatuurprijs 2023 heeft gewonnen. Ik heb helaas niet de voldoening dat ik een prachtig boek heb gelezen. ‘Indrukwekkend zwaar’ dekt meer de lading.

Bij sommige boeken blijf je nog dagen zweven in de prettige sfeer van het boek en blijven de hoofdpersonen als imaginaire vrienden voortleven. Die fijne ambiance ontbreekt nu; de hoofdpersoon kom ik zelfs in mijn gedachten liever niet meer tegen.

Op naar een nieuw boek !

Meer recensies van Nienkeleestgraag