Een adempauze na de storm

Nikki 20 juli 2025
Hof van IJs en Sterren is een korte novella die volgt op de eerste drie delen van de ACOTAR-serie (A Court of Thorns and Roses) van Sarah J. Maas. Deze novelle speelt zich af na de heftige gebeurtenissen in Hof van Vleugels en Verwoesting en biedt een moment van ademruimte in de nasleep van de oorlog.
De oorlog heeft diepe wonden achtergelaten — niet alleen bij Feyre, maar bij alle personages. Ieder verwerkt zijn of haar trauma op een eigen manier. Terwijl de winterzonnewende nadert, hangt er een sombere sfeer in het Huis van de Wind.
Dit boek is geen actievolle thriller met grote wendingen, maar juist een rustiger verhaal waarin de nadruk ligt op reflectie en herstel.
Een boek om even te relaxen, geen grote wendingen, maar een rustigere verhaallijn waarin de nadruk ligt op herstel. Het biedt een waardevolle inkijk in de gedachtewereld van meerdere karakters, waardoor je hen nét iets beter leert kennen. Daarmee voelt het als een aanvulling die het verhaal van de eerdere delen afrondt en verdiept.

Wat ik persoonlijk erg wennen vond, was de wisseling in POV en dan met name de schrijfstijl. De hoofdstukken van Feyre en Rhys zijn geschreven in de ik-vorm, terwijl de delen van Azriel, Cassian, Nesta en Mor in de derde persoon worden verteld. Dit voelde voor mij als een kleine stijlbreuk en maakte het lastiger om in het verhaal te duiken — terwijl ik me eerder juist volledig kon verliezen in deze wereld.
Hof van IJs en Sterren is duidelijk bedoeld als een brug tussen de originele trilogie en de latere spin-offs, zoals Hof van Zilveren Vlammen. Het boek bevat een subtiele teaser naar dat vervolg, waarin het verhaal van Nesta en Cassian centraal staat.

Voor fans van romantische fantasy en lezers die genieten van karaktergedreven verhalen met emotionele diepgang, is dit boek een mooie aanvulling op de serie. Verwacht geen groots avontuur, maar wel een warm, intiem inkijkje in het leven van geliefde personages tijdens een periode van herstel.

Leuke toevoeging maar niet te vergelijken met de eerste drie waanzinnige delen!

Meer recensies van Nikki