Eigenzinnig fantasy die iets te vertellen heeft
De schrijver wist mij te enthousiasmeren bij een boekenstand met de omschrijving die ik onthouden heb als: 'Iets met een kalifaat en dino's.' Zo zal de schrijver het niet precies gezegd hebben, maar mij overtuigde het meteen om dit te gaan lezen. Het heeft me niet teleurgesteld, want de belofte van een zonovergoten kalifaat en (een soort) van dino's wordt zeker ingelost.
Het boek richt zich duidelijk op de YA doelgroep en ik heb het dan ook zo gelezen. De schrijver maakt keuzes in zijn verhaal en met zijn personages die mij misschien niet zo aanspreken maar die volgens mij wel goed aansluiten bij de wereld van een jongere. Het is lovenswaardig dat de schrijver jongeren met zo'n verhaal de mogelijkheid geeft om na te denken over allerlei maatschappelijke kwesties. Soms zijn die kwesties wel zo complex (patriarchaat, vluchtelingen, terrorisme) dat er niet helemaal recht wordt gedaan aan alle dilemma's die daarbij komen kijken. Toch doet de schrijver wel echt zijn best om aan te tonen dat niet niets echt zwart-wit is. Soms wordt echter wel erg snel over een dilemma heen gestapt omdat de voortgang van het plot dat vraagt.
De schrijfstijl is vlot, de vertelstijl helder en het plot eenvoudig maar boeiend. Dat is draagt allemaal bij aan de leesbaarheid en dat kan voor veel jongeren heel belangrijk zijn, ik zie het daarom als een positief iets. Wil je die doelgroep echt aanspreken dan zou er wel nog winst behaald kunnen worden door het nog iets bondiger te maken.
Ik zou dit boek van harte aanbevelen aan een jonger iemand die lezen niet zo makkelijk vindt maar wel echt geïnteresseerd is in de wereld om zich heen. Ook aan mensen als ik die een eigenzinnig verhaal over een kalifaat en - een soort van - dino's altijd kunnen waarderen, ook als het niet helemaal voor hen is geschreven.