Persoonlijk verhaal met thematische gelaagdheid

Noortjebruins Noortjebruins
18 mrt 2026

In ‘Kracht van de Spotlights’ vertelt Rozanne van Heiningen openhartig over een periode in haar leven die diep getekend is door seksueel misbruik in haar jeugd. Die ervaring vormt een onderstroom in alles: in haar zelfbeeld, haar relaties en de keuzes die ze maakt, zelfs in het leven bij de Moulin Rouge in Parijs.

Het verhaal is persoonlijk en pijnlijk, met indringende flashbacks naar een moeilijke, niet-doorsnee jeugd. Bijzonder is de manier waarop ze ook ruimte maakt voor vergeving. Zonder het misbruik te ontkennen of te verzachten, beschrijft ze hoe ze zich later tot de dader kan verhouden; een complex en moedig thema dat het boek extra diepte geeft.

De scènes rond het dansleven in Parijs bieden een vorm van lucht. Ze plaatsen het persoonlijke verhaal in een concrete wereld van repetities, optredens en nachten achter de schermen, waardoor het verhaal niet alleen zwaar is, maar ook levendig. Voor mij, als voormalig danseres bij de Crazy Horse in Parijs, is die wereld onmiddellijk herkenbaar. Dat geeft het verhaal een extra laag. Omdat Rozanne en ik vrijwel gelijktijdig in Parijs dansten, meen ik achter sommige personages bestaande figuren te herkennen, wat het boek een spannend randje geeft.
Zelf schreef ik over deze periode in mijn roman 'Nachtvlinder'.

'Kracht van de Spotlights' concentreert zich op één intense levensfase en voelt daarmee als een fragment uit een groter geheel. Als lezer blijf je nieuwsgierig naar hoe dit leven zich verder heeft ontvouwd. De kracht van het boek ligt voor mij in de openheid en de thematische gelaagdheid.

Meer recensies van Noortjebruins