Kort en krachtig filosoferen
Schitterend hoe die Alain de Botton er in slaagt om filosofische ideeën op een eenvoudige manier aan de man te brengen. Altijd via een onverwachte invalshoek, meestal een kunstvoorwerp, waar hij dan een diepere betekenis in ziet, of een teken des tijds.
De Botton analyseert in een paar grote ideeën - als onze visie op kapitalisme, reclame, eenzaamheid... - hoe onze moderne wereldbeeld in elkaar zit, met hier en daar de nodige kritiek op dat wereldbeeld. Ook heel aangenaam dat het korte hoofdstukken zijn (18 in totaal) en geen ellenlange analyses. Aanrader voor wie kort, krachtig en toch diepgaand wil filosoferen. Dat er veel prentjes inzitten, helpt ook om het toegankelijk te houden.
Helemaal in lijn met zijn visie dat filosofie ons kan troosten, laat de Botton goed zien hoe er ons inzicht in ons wereldbeeld veel miserie relativeert.