Mooie inkijk

Pioen Pioen
3 mrt 2022

Ron Fresen, de bekende politieke duider van het NOS, stopt met zijn werk. Een aantal redenen zijn daarvoor aan te voeren.
In de aanloop naar deze beslissing bedacht Fresen een boek te schrijven over zijn baan, die geen baan is, maar een levenswijze.
Hij start met te vertellen hoe het allemaal zo gekomen is, dat hij kind aan huis is op het Binnenhof.
Als jongen had hij een grote wens om journalist te worden, maar meerdere keren is hij afgewezen voor de opleiding.
Dan maar plan B. Het werd de start van radio West en via een paar omzwervingen kon hij gebruik gaan maken van zijn netwerk, inzet en enthousiasme. Hij benadrukt meerdere keren hoe hij zijn integriteit bewaakt. Want als je kind aan huis bent bij bewindslieden, wordt je, als je niet oppast een speelbal van hun doelen.

Ik bestelde dit boek vooral, omdat ik benieuwd was naar zijn verhaal over zijn ziekte. Wij zittten in hetzelfde schuitje en ik vind het interessant om van een ander te horen hoe hij uitgezaaide prostaatkanker en de behandeling ervaart. Hierover schrijft Ron ook openhartig en nuchter. Hoewel de strijd van acceptatie ook doorklinkt. Chapeau Ron en veel sterkte om de tijd die je nog krijgt, goed te besteden!

Het grootste deel van het boek is redelijk chronologisch en vertelt het verhaal van het acht uur journaal en hoe e.e.a. tot stand komt. Ron die bijna dagelijks op onze tv te zien was, werkte de hele dag aan het verzamelen en checken van de informatie die tot hem kwam en die hij opviste uit zijn bronnen. Ook wordt zichbaar hoe er soms gezwabberd wordt in hun beleid. Ze laten zich dan teveel afleiden door de waan van de dag in de politiek. De laatste jaren zijn politici de weg kwijt en Ron kon daardoor soms zijn werk niet meer zo gedegen doen, als voorheen. Mede dat gegeven maakte zijn besluit om te stoppen. Het is jammer, want juist zijn gedegen aanpak is nog van een ouderwetse makelij. De vluchtigheid en agressie van de laatste jaren, doet het politieke klimaat geen goed. Gelukkig zijn Dominique, Marleen, Xander en Joost er nog en vele anderen, die als het goed is, hun hoofd koel houden.
Ik heb genoten van het boek, al verwacht Ron wel dat je heel wat van het nieuws gevolgd hebt, om hem te kunnen volgen.
Pioen juli 2022

Meer recensies van Pioen