De titel zegt veel

Pioen Pioen
12 apr 2023

Harry, Hertog van Sussex, schreef dit boek, een autobiografie, om zijn eigen verhaal te vertellen.
Een gevoelige man met een jeugdtrauma, door het overlijden van zijn mamma, na de scheiding van zijn ouders. Jarenlang wist hij het te verdringen....maar het was er altijd, soms op de achtergrond, vaker op de voorgrond en het beínvloedde zijn hele jeugd.
Geen studiebol en geboren om reserve te zijn voor de komende koning.
Van klein kind af aan is alles geregeld in protocollen. Dat is al eng, maar als dan ook nog de paparazzi zo'n grote invloed op het dagelijks leven blijkt te hebben als in Engeland en dit het leven kost van je moeder, is het trauma alleszins verklaarbaar,
Het gedrag van 'grote broer' is in de jeugd op z'n minst 'vreemd' te noemen. Harry mag op school en elders geen blijk geven hem te kennen!
Als Harry in het leger mag en leert genieten van de verantwoording, groeit hij. Ook al 'gebruikt' hij veel om zichzelf te verdoven. Hij blijkt het nodig te hebben op bepaalde momenten en zich daar dan niet tegen te kunnen verweren.
In Afrika ontdekt hij de kracht van ware vriendschap en leert hij hoe het leven in vrijheid kan zijn. Ook al wordt hij daar bewaakt door lijfwachten.
Als hij Megan leert kennen, weet hij meteen dat zij zijn grote liefde is. En het is wederzijds. Zij stelt geen belang in zijn functie, rol of familie en brengt zo een onafhankelijke lijn binnen. Dit wordt haar niet in dank afgenomen door de familie. Eerst wel, Charles is gecharmeerd van Megan, maar hun onafhankelijkheid en zoeken naar hun eigen weg blijkt de bottleneck.
Je ziet dat de protocollen en het in stand houden van wat altijd was, heel belangrijk is. Zozeer zelfs dat er besluiten genomen worden terwijl 'oma' nog leeft, die nadelig zijn voor Harry en Megan. En Harry gaat door met uitleggen en zichzelf ontwikkelen waar dat kan, ook zonder steun en geld van zijn familie. HIj gaat geen gemakkelijke weg, maar wel zijn eigen weg.
Mooi dat zijn dochtertje Lillebeth heet, naar zijn oma. Die twee hadden iets samen.
OOk al wordt veel gezegd over Harry's slachtofferrol, ik hoop zeker dat hij en Megan sterk genoeg zullen zijn om zich te blijven ontwikkelen en ik hoop ook dat zijn familieleden dit gaan zien op termijn.

Pioen februari 2023

Meer recensies van Pioen